Kippen

australorp kuikentjes Sind mei 2011 hebben we kippen. Het begon met 10 kuikens. De leeftijd was toen van 4 tot 1 dag oud. Australorp is het type. We vonden deze in een boekje wel leuk om te zien. In Nederland hebben we altijd dwergrassen gehad. Hier dachten we ruimte zat, dus het kan wel een normale grootte worden. Dat blijkt eigenlijk wel ontzettend groot. Het liefst had ik barnevelders dubbelgezoomd. Dat was ons eerste kippenras en dat waren hele vriendelijke nieuwsgierige kippen. Maar daar bleek moeilijk aan te komen hier. Ze zijn ook wel in Zweden maar hoe je daar dan aankomt is mij onduidelijk. Het was zowiezo een hele opgave om kippen te vinden in de buurt. 200-300 kilometer rijden leek ons niet nodig. Die we kochten zaten net achter Örebro ongeveer 50-60km. Die mensen hadden een advertentie op Blocket (de Zweedse marktplaats) en broedde de hele tijd kuikens uit. Ik stond op de wachtlijst en toen ze belden was het ook gelijk ophalen. Ik schrok nogal van kuikens opvoeden maar eigenlijk ging dat heel goed. 10 kuikens, 2 weken in huis en toen het hok in. Lees HIER over de aanschaf. De opvoeding was wat moeilijker dan gedacht, ze misten een moeder die het allemaal voordeed. Maar dat is allemaal gelukt. Toen bleken het 5 hanen te zijn en 5 kippen. Veel ruzie in het hok. In juli heb ik er 2 hanen uitgehaald die net aan het vechten waren. Tja als je op het platteland woont moet je soms toch iets doen wat niet leuk is. Ik dacht aan een buurtbewoner die niet zo gevoelig is maar besloot zelf dit te doen. Dan weet ik dat het snel en pijnloos mogelijk is gegaan. Eigenlijk weet je van de kippen in de supermarkt helemaal niet hoe ze geleefd hebben en hoe ze aan hun einde kwamen. Deze hadden het goed gehad. Ze smaakten ook goed. Daarna in augustus nog 2 eruit. Toen het hok uitgebreid schoongemaakt en de weken erna kwam er echt rust in het hok en werden ze veel socialer.

Ze dames heten Kajsa (hier vooraan op de foto, zij heeft rood in de nek), Maria (kleinere kam), Elsa (een heel donkere genoemd naar een meisje op mijn lagere school) , Birgitta en Lisa (deze zijn moeilijk te onderscheiden, de laatste heeft rodere poten). De heer heet Tur wat geluk betekent op zijn zweeds. Met veel angst ben ik nu de winterperiode ingegaan. Ik vraag veel bij anderen hoe ze doen en lees hier veel over op internet. Maar helaas doet iedereen anders. Van het ene uiterste tot het andere. Helemaal niets extras tot verwarming tot 10 graden. Ik houd ze nu extra in de gaten. Hoe ze doen en hoe ze eruit zien. Het gaat heel goed. Maar minimum tot -6 hebben we nu gehad. We hebben vorstverwarming in het hok. Deze gaat aan als het onder de -10 gaat worden lijkt Hans. Eens kijken of dat genoeg is.

Er is wel wat veranderd sinds het begin. Elsa is gestikt in een gedroogde erwt die in duivenvoer zat wat ze als lekkernij van mij kregen. dat gebeurde in mei 2012. Tur kreeg een ander huis in juli 2012. Hij was ontzettend groot geworden en paarde zo vaak met een tweetal kippen dat deze geheel kaal waren geworden op de rug. Gelukkig vond ik via de krant een goed tehuis voor hem. De 4 die nog over zijn leggen redelijk. Ze waren kaal toen Tur wegging en het was duidelijk dat ze elkaar aanvielen. Een kip Kajsa werd behoorlijk gepikt. Niet leuk, ik las veel hierover op internet en het leek iets wat moeilijk te behandelen was. Ik kocht “No bite” spray, is eigenlijk voor biggen die aan elkaar knabbelen en daar heb ik ze alle 4 mee bespoten. Om de 2 dagen. Vreselijke lucht maar het leek te helpen. Ze krijgen hier een vieze smaak van als ze elkaar pikken. Ook smeerde ik de kale ruggen in met vaseline gemengd met acrylaatverf (zwart) om ze niet zo opvallend licht te laten zijn. Nu in oktober zijn ze net door de rui periode heen en hebben allemaal weer een verenpak. Ik ben voorzichtig optimistisch dat mijn behandeling gewerkt heeft. Kajsa is weer mooi in de veren. Net voor de winter gelukkig! Volgens alle info die ik op internet vond was het beste de gepeste kip in de pan te doen, gelukkig dat ik het toch anders geprobeerd heb. Nu moeten ze nog goed gaan leggen. Maar misschien wordt dat in het voorjaar. Hier een link naar mijn kippenalbum.

Even voor mijzelf, voor het ontwormen op 26 april 2013 : Kajsa weegt 2 kilo. Lisa (heeft een ijzertje om haar poot is moeilijk te onderscheiden van Maria weegt 2,5 kilo en Maria weegt 3 kilo.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.