Huis kopen

Huizen in Zweden zijn relatief goedkoop vergeleken met Nederland. Er zijn grote verschillen waar je een huis wilt. Wij kochten een huis op het platteland omdat we juist de ruimte, rust en het contact met de natuur zo indrukwekkend vinden. Het platteland is veel goedkoper dan in de stad, uiteraard.
Er is een algemene verkoopsite waar alle huizen bij de verschillende makelaars op staan: Hemnet.se, klik HIER voor een speciale pagina over Hemnet. Ze hebben een zoekmenu wat zich wel duidelijk verklaard. Als je  in een gebied wilt zoeken kun je gebruik maken van mijn artikel over de verschillende indelingen in Zweden. Bedenk wat je wilt: wil je bij een stad in de buurt wonen voor evt. werk of makkelijk boodschappen doen, hoe ver is het ziekenhuis-gezondheidscentrum uit de buurt etc. etc.
img_3153De prijs van een huis in Zweden is een basisprijs. Niet zoals in Nederland een prijs waar bijna standaard onder geboden wordt. Er wordt een tijd vastgesteld waar het huis te bezichtigen is (visning). Meestal zijn er dan meer geïnteresseerden. Ben je geïnteresseerd kun je een (of meerdere) bod uitbrengen. De verkoper kan het huis verkopen aan wie hij wilt, degene van het hoogste bod wordt niet automatisch de koper. Dat bepaalt de verkoper. Als je een bod uitbrengt ben je ook niet verplicht om dit te betalen voor het huis. Je kunt hier nog vanaf zien. Tot er echt getekend wordt. Het is nogal wisselend, sommige huizen gaan voor meer dan 150% van hun prijs weg, sommige op de basisprijs. De biedingen worden vaak anoniem gepubliceerd op internet (zie foto). Het kan ook niet openbaar zijn, dan krijg je niet het bod te zien en  moet je maar gokken wat je biedt.
Het huis waar wij in wonen hebben we gekocht voor de vraagprijs. Ik heb nog geprobeerd om een lager bod geaccepteerd te krijgen maar dit wekte veel irritatie op bij de verkoopster. Ik wist toen ook niet hoe het werkte (ondanks dat we een adviseur in de arm hadden genomen, doe dit dus nooit!). De verkoopster wilde het huis verkopen omdat zij bij haar dochter in de buurt wilde wonen als deze ging bevallen. Anders had ze de verkoop van het huis waarschijnlijk ingetrokken. Bij ons waren er geen meerdere geïnteresseerden waarschijnlijk doordat het huis erg groot is en er veel aan het landgoed gedaan moest worden.
Let op: er zijn in Nederland diverse sites die hulp aanbieden bij het kopen van een huis. Dit kost vaak veel geld, vaak een percentage van de koopprijs. En het is totaal onnodig! Met google vertaal kun je omschrijvingen vertalen en zo begrijpen waar het over gaat. Verder is er veel hulp te krijgen van de makelaar en de bank. Iedereen is uiterst behulpzaam, engels kan goed gehanteerd worden. Verder mailen met google vertaal enzo zodat je duidelijk kunt maken wat jouw vraag is. Huur dus NOOIT iemand in, dit weggegooid geld en nog veel ook. Ik schrijf dit uit eigen ervaring.