Over ons

Over mij (23 december 2010)
Ik ben Marja Wagemans en emigreerde 1 juli 2007  naar Zweden. In deze blogg of wat-het-ook-is wil ik vertellen over mijn ervaringen. Waarom ik doe en het nut ervan is mij nog niet duidelijk. Het lijkt mij nu gewoon een gemakkelijke manier om te proberen wat ik hiermee wil en kan.

(hier beneden staat mijn oorspronkelijke verhaal van 2010)
Ik woon in midden Zweden ongeveer 45 kilometer van Örebro richting Stockholm (grof bepaald). In een klein gehucht, Dalkarlsberg. Hier wonen ongeveer 40-70 mensen verspreid over het dorpje. Ik woon hier met mijn man Hans en hond Sverker (toen we emigreerden ging onze hond Mika mee, maar deze is nu na 14 jaar overleden). We zijn hier toevallig terechtgekomen. We hadden bedacht om een huis in Zweden te kopen als vakantiehuis en via internet vond Hans dit huis en werd hier helemaal verliefd op. Zie de beschrijving bij ons huis in het menu. De enige 2 eisen die we hadden met betrekking tot een huis in Zweden was dat het in de buurt van een grote stad moest liggen en niet in Värmland omdat daar al zoveel Nederlanders zaten.

2007 op het gras

Het is wat laat misschien om met een blogg te beginnen, ik woon hier nu al 3,5 jaar. Maar ach…

In september 2020 zijn we verhuist naar een heel ander huis iets hogerop in Zweden, 110 km van Dalkarlsberg af. Dit omdat we ons willen voorbereiden op het ouder worden. Ik ben nu 61 en Hans 64 jaar. Tot nu toe geen grote problemen maar we merkten wel dat het werken met het huis en de tuin ons steeds meer uitputte. Er is veel werk in zo’n groot landgoed met een aantal oude huizen en we wilden het ook mooi hebben en houden. We zijn verhuisd naar Molkom, een stadje zo’n 25 km van Karlstad vandaan. Hier zit apotheek, gezondheidscentrum, bibliotheek, kapper en een supermarkt. Ook zijn er veel wandelgeboden op loopafstand en ietsjes verder weg veel natuurgebieden. Het huis ligt in een bebouwd gebied, niet echt dicht op elkaar gebouwd maar wel met buren om ons heen. De tuin is 1200 m2 en behoorlijk heuvelachtig. Het huis is van 1979 en een zgn souterrainvilla, wat wil zeggen dat aan de voorkant een woonlaag zichtbaar is en aan de achterkant het hele huis met twee woonlagen. Aan de voorkant zit een deel in de grond. van alle gemakken voorzien en dus stukken minder werk.