Kinderen

Kinderen zijn heel belangrijk in Zweden en er is ook een heel goede regeling om de opvoeding van kinderen te regelen als je werkt.
Per kind krijg je 390 dagen waarop jij of je partner voor het kind kunnen zorgen en dan 80% van het loon krijgen. Minimaal 60 dagen voor jezelf en minimaal 60 dagen voor je partner. Voor de overige 270 dagen mag je kiezen hoe je die met elkaar verdeeld. Als je dit door 2en deelt (of redelijk gelijk verdeeld) krijg je nog een bonus van 14000 Sek (vroeger 1400 euro nu zo´n beetje 1200). Een werkgever kan geen kommentaar geven als je de dagen opneemt, het is een recht om voor je kind te zorgen. Je werkgever moet jouw plek openhouden en dit invullen op een tijdelijke manier. Het wordt VaB genoemd Vård av Barn (kinderzorg). De gemeente is verplicht om te zorgen voor een creche plaats. Daar wordt rekening gehouden waar je woont maar bij tekort kan het wel ietsjes omrijden worden. De dagis is gratis. Op het werk is het heel normaal en niet te bediscussieren als je thuisblijft voor je kind of eerder weggaat/later komt.
Als je gaat samenwonen met iemand die al kinderen heeft dan worden deze kinderen jouw bonusbarn genoemd, dus die krijg je als bonus bij je vriend/vriendin erbij. Een positieve naam!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.