Persoonsnummer

Het persoonsnummer is heel belangrijk in Zweden. Je zou het kunnen vergelijken met het sofi/burgerservice-nummer. Maar het speelt een veel grotere rol. Zonder persoonsnummer geen telefoonabonnement, geen spullen kopen op internet, geen krant etc. etc. Het wordt veel gevraagd, alles gaat op persoonsnummer. Je krijgt er een als je in het bevolkingsregister van Zweden opgenomen wordt. Het nummer bestaat uit je geboortedatum (jjmmdd) en dan 4 gekozen cijfers. Die laatste vier worden berekent met een speciaal programma. Het  wordt geregistreerd bij Skatteverket, de belastingsdienst. Klik HIER om de site van skatteverket te openen. Opent met google vertaal.

2 reacties op Persoonsnummer

  1. Annita zegt:

    Jullie hebben al een woning gekocht voor jullie emigreerden. Hoe doe je dat zonder persoonsnummer? Ik lees namelijk overal dat je het persoons nummer echt bij alles nodig hebt.
    Weer hele mooie foto’s!!!! Ik word blij van die sneeuw.

    • Hej! Je kunt als buitenlander zonder een persoonnummer een huis kopen in Zweden. Dat is geen enkel probleem. Wij kregen een fictief persoonnummer dat gehanteerd werd door de Zweedse belastingdienst. Je moet natuurlijk belasting betalen over dit huis (onroerend goed). Daardoor krijg je aangifteformulieren toegestuurd. Dit “fictieve” persoonnummer is herkenbaar door de cijfers die gebruikt worden en dus is hier verder niet zoveel mee te doen. Het is niet te gebruiken voor instanties die een persoonnummmer eisen. Ik vond nog een link met eenzelfde vraag die door een jurist in Zweden beantwoordt wordt http://lawline.se/answers/11086 . Het is in het Zweeds dus gooi het even in de vertaler. Er staat in dat een persoonnummer geen eis is bij het kopen van een huis. Maar je moet wel aantonen dat je het recht hebt om een huis te kopen (bv. leeftijd). Daarvoor moet je een kopie van je paspoort opsturen naar de organisatie die huiseigenaar registratie regelt: http://www.lantmateriet.se/en/ hoop dat je hier iets aan hebt! De makelaar van de verkopende partij heeft voor ons heel veel zaken kosteloos geregelt, oa een bankrekening. Daarvoor heeft hij een fles jenever gehad! Groetjes Marja

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.