Drank

Tja, drank in Zweden.
Daar is moeilijker aan te komen en het is duurder. Op zich valt de prijs van wijn nog wel mee. Ietsjes duurder dan in Nederland. Wij zitten al op de Zweedse gewoonte een 3 liter pak te kopen. Dat kost zo’n beetje rond de 200 sek. Je hebt ze in Nederland ook alleen kocht ik dat daar nooit. Het is vacuum en er zit zo’n handig kraantje aan. Drank kun je alleen bij de Systembolaget kopen. In ieder geval alles dat meer dan 3,5 % alcohol bevat. De systembolaget zijn speciale staatswinkels. Nu zijn het bijna overal zelfbedieningszaken maar eerder had je vitrines met kaartjes met een nummer, de prijs en de beschrjving. Dan noemde je aan de toonbank het nummer en dan haalden ze dat. Maar dat is op veel plaatsen dus zelfbediening geworden. Je moet dus wel even inplannen dat je daar even langs gaat. Ze zijn redelijk vaak open, niet op feestdagen natuurlijk en op zaterdag tot de middag. Bier tot 3,5 % kun je in de supermarkt kopen. Dat is wel heel duur als je 3,5 % wil. 2,8 % kost met 6 blikjes 19 sek en 3,5 zo rond de 42,5 sek. Blik is hier gewoner dan flesjes.
Cognac eenvoudig type: 300 sek, wodka ook zo iets. Ik was altijd dol op Beerenburg maar dat hebben ze niet. Je blijkt het te kunnen bestellen dat heb ik nog niet geprobeerd. Nu maak ik mijn eigen kruidendrankje. Ik koop brännvin zo rond de 180 sek en gooi hier takjes van de pepermuntplant of pepermunttheezakjes bij in. Zomers natuurlijk eigen verse planten (ooit stekjes van Jaap en Teunie Dreef) en ’s winters uit de diepvriezer. Ook kweek ik zelf bisongras, een gras dat een zoete smaak heeft, zit o.a. in Grasovka, die je in de winkel kan kopen in Nederland (niet hier!). Heerlijk.
Wel gezond hier niet alleen de buitenlucht maar ik drink geheid minder.
Overigens zijn grapjes over drinken uit den boze. Je moet niet grappen over teveel drinken en wat je dan doet etc. dat is ongepast en er wordt vaak niet meegelachen.

2 reacties op Drank

  1. Sammy zegt:

    Hallo Marja, wat heb je een leuke informatieve Site! Zit er over te denken om naar Zweden te emigreren, je site helpt om een beter beeld te vormen. Tav alcohol: mag ik niet hebben, alles went…
    Nieuwsgierig of de 0.0% biertjes hier te krijgen zijn. Groetjes Sammy

    • Hej! Dank! Even gekeken maar er zijn meerdere biertjes te krijgen met 0,0 %. Dus ze zijn er wel. het is wel zo dat vele zich alkoholfri noemen en dan zit er toch 0,5 % in. Even opletten dus! Groetjes

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.