Zweden, de verschillende indelingen

lanisverigeIn Zweden worden verschillende indelingen gebruikt. Zo zijn er de provincies, zoals je in het plaatje hierboven ziet. Dit plaatje komt uit Wikipedia, de Zweedse beschrijving is uitgebreider dan de Nederlandse. In het plaatje zie je de 21 provincies met waar ze liggen in Zweden (de letter), dan een administratieve code, de oppervlakte, bevolkingsaantal, inwoners per km, de provincie hoofdstad, het aantal gemeentes dat de provincie kent, wanneer deze provincie opgericht is en de rangorde van noord naar zuid.
Wij zitten in Örebro län, hoofdplaats Örebro, met 12 gemeentes waarvan Nora onze gemeente is.
landsdelarAls ik naar het weerbericht luister wordt altijd een andere indeling gebruikt. Het wordt gepraat over drie gebieden, Götaland, Svealand en Norrland. Vrij grote gebieden en daarom wordt er vaak gepraat over “in het zuidelijke deel van” natuurlijk.
Deze landsdelen zijn weer opgedeeld in verschillende landschappen. De landschappen zijn een historische indeling en worden, hoewel ze verder geen functie meer hebben, nog steeds in de spreektaal gebruikt. Het is nogal eens moeilijk om deze drie indelingen: provincies, landsdelen en landschappen niet door elkaar te halen. Maar echte Zweden weten heel duidelijk het verschil. In het Nederlandse deel van Wikipedia is de historie van de landschappen duidelijk beschreven. Zie HIER. Er staat een mooi kaartje van de opdeling van lansdelen naar landschappen, ook handig om te weten. Hier zie je aan de drie kleuren welk landsdeel het is. Vond nog een overzichtje in het Zweedse deel.
landsdelar2Hier zie je landsdeel, bevolkingsaantal, percentage van de totale bevolking, de oppervlakte het aantal landschappen en welke.