Verhuizen

Verhuizen naar een ander land is natuurlijk wel wat anders dan in je eigen land een ander huis betrekken. De afstand is veel groter en daardoor moet je wel kritischer zijn met wat je meeneemt. Tenminste dat vonden wij. Onze eerste bedoeling was niet om te emigreren, we kochten het huis als vakantiehuis en dat wilden we inrichten met spullen die we over hadden. Hans had daar goed over nagedacht en kwam met het plan een luxe aanhangwagen te kopen. Eentje waar alles goed in gezet kon worden en waar niet gemakkelijk spullen konden vallen, gestolen worden etc. Hij kwam op een Hapert aanhangwagen, van plaat met een deur opzij en 2 deuren van achteren. Lengte, ik geloof, 3 meter, breedte 1.20 en hoogte 1.50 (dacht ik haast).
We kochten er een op marktplaats, een 2de handse voor ongeveer 2100 euro. Er moest nog geregeld worden dat hij een iets andere kategorie kreeg zodat we hem met een gewoon rijbewijs mochten gebruiken. Dit ging via de RDW en hield een kentekenverandering in. Niets meer (raar het was dezelfde aanhanger). We kochten deze in februari en in mei zouden we het huis krijgen. Hans bevestigde een trekhaak op de voorkant bij de kar waar we onze fietsen op konden hangen (we hebben er nog steeds een stuk of 6). Met de kar reden er een paar keer proef, het was best ingewikkeld om een bochtje achteruit te doen. Gewoon recht achteruit was al een uitdaging. Hans ging hem vast beladen met de meubels die we over hadden en daarna was proefrijden nog iets moeilijker. Van ons huis in Nederland naar het huis in Zweden was 1260 kilometer. Het ging prima om met de kar te rijden, niet te hard en zorgen dat je niet in een slingerbeweging terechtkwam. Dan werd de aanhangwagen onhanteerbaar. Voorzichtig afremmen was dan noodzaak. Totaal hebben we 5 keer met de aanhangwagen gereden. Hans is erg goed in kompakt inpakken en dat wordt ook wel vereist als je je inboedel wil verhuizen. Een aantal spullen zijn met pallets vervoerd door een transportbedrijf dat wekelijks op Örebro reed en vanuit Örebro hebben we die spullen zelf opgehaald met onze handige aanhanger. De wasmachine, tuinmeubelen, winterbanden en kano’s gingen op deze manier mee. De kano’s bovenop in de laadruimte wat later schade veroorzaakte omdat ze natuurlijk heen en weer schoven. Veel mensen die emigreren huren een transportbedrijf in dat alles vervoert. Voor ons was dit niet mogelijk omdat het onmogelijk is met een grote vrachtwagen bij ons huis te komen. En het is duur. De aanhangwagen was voor ons een geweldige optie en later hebben we deze in Zweden weer verkocht voor ongeveer dezelfde prijs.

2 reacties op Verhuizen

 1. Hallo Marja

  Wat mooi om te lezen hoe het emigreren bij jullie is gegaan en hoe het tot nu toe verloopt. Wij hebben ook een huisje in zweden gekocht en willen daar permanent gaan wonen. Alleen valt het ons tegen om werk in zweden te vinden. We lopen vast op het persoonsnummer. Het zou zo moeten zijn dat we werk in zweden kunnen vinden en omdat we werk hebben ons persoonsnummer krijgen??
  Zou jij ons hierover meer kunnen vertellen?

  met vriendelijke groet
  Tineke Rinsma

  p.s. ik kan geen mailadres van je vinden anders had ik je gemaild:-)

  • Hej!
   Het persoonsnummer in Zweden krijg je als je ingeschreven wordt in het bevolkingsregister. Tot die tijd krijg je een tijdelijk nummer wat je voor je belastingaangifte kan gebruiken. Op mijn site staat ook een pagina over persoonnummer, geloof bij ‘meer over Zweden’. Je kunt hier meer over lezen op de site van skatteverket http://www.skatteverket.se/servicelankar/otherlanguages/inenglish/individualsandemployees/livinginsweden/movingtosweden.4.7be5268414bea064694c40c.html
   Zonder persoonsnummer kun je niet zoveel in Zweden, telefoon krijgen etc kan niet, veel bedrijven eisen dit. Googlade een beetje op dit en vond: http://www.emigreren-naar-zweden.com/persoonsnummer.html Zelf woon ik hier nu al 8 jaar en dan is mijn informatie niet meer actueel, daar kwam ik achter toen ik schreef over mijn hond mee te nemen weer Zweden in. Veel regels veranderen vrij snel. Voor werk kun je volgens mij best zeggen dat je zogauw als je een baan hebt in Zweden gaat wonen dan krijgen ze het persoonsnummer achteraf. Wij zijn gewoon gegaan en ik heb gegokt dat ik wel werk zou vinden (Hans onderhoudt alles thuis, dat hebben we afgesproken). Zo ging het ook. Soms moet je gokken en je gevoel volgen. Maar dat kan natuurlijk veel onzekerheid geven. Als IT-er dacht ik dat het wel zou lukken, wel viel en valt mij tegen dat Zweden niet zo engels georienteerd is en dat je (dus ook ik) meestal gemakkelijker bij grote bedrijven aangenomen wordt. Misschien logisch. Nadeel is dat deze vaak in een grote stad zitten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.