Werkzoeken in Zweden is niet makkelijk als je niet in het land zelf bent. Ik heb zelf alleen ervaring met de ICT branche. Hier is veel vraag in en dat maakt het natuurlijk makkelijk om iets te vinden. Ook in de gezondheidszorg wordt veel gevraagd.Dus in die branche kan het misschien ook wel makkelijker zijjn. Ga er wel vanuit dat je een aantal keren op en neer moet om gesprekken te hebben en kontakten te leggen.
- Zorg dat je een aantal referenties hebben, die een referentiebrief schrijven en liefs ook te bellen zijn (zet erbij dat ze engels spreken). Referenties zijn heel belangrijk in Zweden.
- Schrijf je in bij een aantal jobsites, dat mag best in het engels.
- Zet bij LinkedIn erbij dat je een baan zoekt in Zweden. En zorg voor een profiel in het engels.
Enkele sites (kijk of er engels bij staat, gebruik anders google vertaal)
Careerjet, een jobsite van Zweden
Poolia, een zweeds rekryterings en detacheringsbedrijf
Stepstone, ook rekrytering en detachering (hier staat ENgels bij!).
Werken in Zweden is absoluut anders. Er is minder groepssfeer en minder georganiseerd. Het hangt meer op mensen, je moet meer zelf je weg zoeken. Stel je assertief op, dat wordt verwacht, niet afwachtend zijn. Vriendelijkheid en veel bedanken wordt gewaardeerd. Zorg dat je altijd zelf bepaald wat er gebeurd met jou. Zoek er niet teveel achter, er wordt niet gepraat over anderen. Dus als je een negatieve sfeer voelt dan ligt dat echt bij jou. Denk positief en zie kansen!
Besluiten nemen is moeilijk, dat zit niet zo in de aard. Handel daarom veel naar wat jezelf goed lijkt.
Het loon ligt hier wat lager dan in Nederland (voor mijn branche dan). Je moet bedenken dat ziektekosten in de belasting zit. En dat scheelt dus behoorlijk.
Hier een beetje een loonidee.
Vakbond, Werkloosheid.
Bij werkloosheid komt de A-kassa om de hoek kijken. Deze regelt de uitkeringen zowel bij werkloosheid maar ook bij ziekte en zwangerschaps, opvoedings en kinderziekte-verlof.
Bij werkloosheid moet je geregeld hebben dat je aangesloten bent bij een A-kassa. Er is een basis uitkering maar na een jaar aansluiting heb je recht op een hogere uitkering. Er zijn veel A-kassa organisaties, het staat los van de vakbond waar je bij zit hoewel elke vakbond ook een eigen A-kassa heeft. Lees meer HIER. Het kost zo tussen de 90 en 140 SEK per maand.
Een vakbond helpt je met diverse onderwerpen en regelt overleg met de werkgever. Ook bij ontslag en conflicten kunnen ze bemiddelen. Een beetje zoals in Nederland lijkt mij. Er zijn er heel veel, vaak voor een bepaalde beroepsgroep, lees meer HIER. Dit kost tussen de 180 en 300 SEK per maand, kijk naar de tarieven er zijn grote verschillen!