Opvallend

Het zijn een paar zaken die opvallen als je als Nederlander in Zweden gaat wonen. Ook moet ik om sommige dingen die fout gaan wel hard lachen. Bijvoorbeeld dat deuren in Zweden vaak open gaan met een schakelaar. Eigenlijk eenzelfde schakelaar waar het licht mee aan en uit gaat. En je voelt het al: diverse malen heb ik het licht in de hal uitgedaan als ik de deur wilde openen. Ze zitten ook vaak bij elkaar, dus het is nogal verwarrend. Zweden begrijpen er niets van als mij dit overkomt. Ik moet er vaak zelf hard om lachen terwijl zij verbaast rondkijken “hoe kan het licht nu uit en weer aan gaan?” en waarom lacht die dame zo hard?
In veel winkels staat ook een nummertjes apparaat. Eigenlijk onnodig want zo druk is het niet. Vaak ben ik vergeten een nummertje te trekken of weet ik het apparaat niet te vinden. Vaak wordt ik dan voorgelaten en geholpen zonder nummertje.
Ook kan het voorkomen dat je gezellig met een aantal collega’s op de kamer aan het werk bent. Plotseling pakt een zijn spullen en rent weg, zonder iets te zeggen. Deze is dan eten of naar huis. Of koffiedrinken zonder zijn collega’s uit te nodigen. Er wordt vaak niet gegroet bij binnenkomst en bij weggaan. Als ik dit zelf doe dan komt er vaak geen antwoord. Zo rond 5-en even niet opletten en je kan geheel eenzaam in het pand zitten.
Magnetrons
Elk bedrijf heeft een keuken met minstens 2 magnetrons. Dit om zo rond 11.30 het meegebrachte eten op te warmen. Har du matlådan med? Oftewel heb je een bakje van thuis meegenomen. Dit zijn ook geen restjes maar dit wordt speciaal bereid om mee te nemen. De pasta wordt er vaak los bijgekookt.
Veiligheid
De stopkontakten daar wil ik het nog even over hebben. Hier zit bij aankoop een soort bescherming in tegen kindervingertjes. Lijkt handig en veilig voor kinderen. Dat zou kunnen maar even ergens snel een stekker in steken kun je vergeten. Vaak is het zo’n gepuzzel dat je het stopkontakt en de stekker kapotmaakt. Hans haalt de bescherming er vaak uit maar dit kan niet altijd. We hebben stopkontakten waar ik geen stekker in krijg. Ik spreek mijzelf toe “rustig, zachtjes erin steken” maar nee. Met haast geeft dit een boel gescheld dus. En als we het over veiligheid hebben: bellen in de auto mag gewoon. En ook hier wordt daarbij snelheid verminderd en geslingerd.
Kleine zaken!
Ja, vanmorgen kwam ik weer achter een (klein) verschil. De mappen werken heel anders. Het systeem van een dokument uit een map halen is heel anders. Niet gewoon de klemmen open doen, of misschien dit wel maar de klemmen werken heel anders. Twee lopen van links naar rechts en de andere twee lopen van rechts naar links. Bij een volle map moeten er dus altijd 2 klemmen door het hele pak papier heen. Het gaat vaak goed wat mij verbaast. Vanmorgen wilde ik snel een dokument eruit halen en begon dus aan de klemmen te trekken. Dat moest niet er zat een speciaal openmaak systeem op. Vrees dat ik nu de hele map gemold heb.
Perforeren is hier ook anders, de gaatjes zitten anders. Nieuw perforeerapparaat dus moeten kopen.
Gewoontes
Vandaag kwam Hans de ekonomi chef vragen of hij iets wat hij verwachtte als typisch nederlands aan mij mocht vragen. Hij had een uitnodiging gehad van zijn nederlandse buren in Dalarna en vroeg zich af  wat het kleine envelopje achter het presentidee betekende. Ik moest lachen en zei hem dat dit betekende dat hij geld moest geven. Meestal een envelop met een kaart erin en daarin geld. Niet overdreven veel maar gewoon wat hij zou willen geven. Nee dat kende hij niet, goed dat hij mij even gevraagd had.
Bakken
Er wordt veel zelf gebakken in Zweden. Taarten, koek etc. iedereen kan bakken. Ook brood en speciaal brood zoals tunnbröd wordt zelf gemaakt. Als er een aktiviteit is van de streekvereniging is het heel logisch dat iedereen wat bakt en meeneemt. Dit wordt dan bij de koffie verkocht en zijn er extra inkomsten. Helaas kan ik niet zo heel goed bakken. Maar hier komt nu ook een ander probleem om de hoek. De recepten in Zweden zijn allemaal in deciliters. Meel, suiker etc. alles staat in deciliters. Dit vind ik veel moeilijker afmeten. Het moet dan in een maatbeker en met diverse keren schudden en heen en weer bewegen klont het samen en kan de maat afgelezen worden. Heel onlogisch en zeker minder exakt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.