Tips

Hierbij wat nog ongeredigeerde tips voor als je over emigreren naar Zweden denkt:

– Leer de taal. Hier kun je al mee beginnen als je nog in Nederland woont. Dat je mensen verstaat en dat zij jou verstaan is een van de belangrijkste punten met wonen in een ander land.
– Bedenk dat er al veel Nederlanders in Zweden zitten. Het land en de mensen zijn gewend aan het feit dat het aantrekkelijk is voor buitenlanders, speciaal Nederlanders, Belgen en Duitsers. Hulp inhuren is absoluut NIET nodig. Veel is op internet te vinden en anders is het gewoon te vragen aan de diverse instanties waar je mee te maken krijgt. Er zijn veel mensen die graag verdienen aan je onzekerheid.
– Als je je huis verkoopt en al in Zweden woont (ingeschreven) dan betaal je hier belasting over de winst op de verkoop van je huis.
– Alles draait hier om een persoonsnummer. Dat krijg je als je hier woont. Telefoon etc krijg je niet zonder dat nummer.
– Verblijfsvergunning krijg je als je werk hebt of een eigen bedrijf met aantoonbare inkomsten. Zonder vaste verblijfsvergunning moet jezelf zorgen voor een ziektekosten verzekering. Dat zit in Zweden in het sociale systeem maar daar heb je geen toegang toe als je geen verblijfsvergunning hebt. Er wordt nogal eens gemakkelijk over gedaan door verschillende gemeentes in Zweden maar het is een serieus en zwaar trajekt.
– In Zweden zoeken ze mensen omdat het platteland leegloopt, dat is niet anders dan in Nederland. Een baan krijg je alleen in een grote stad. Dus zoek een lokatie waar een of twee grote steden in de buurt zijn. Of ga in een grote stad wonen. Bijna iedereen die wil emigreren vindt de ruimte en rust zo aantrekkelijk, dat heb je minder in een stad. Hoewel het ook daar rustiger is dan een stad in Nederland.
– Vanaf midzomer (24 juni in 2011) tot begin augustus moet je er vanuit gaan dat Zweden op slot is. Grote zaken gebeuren niet meer en bijna iedereen heeft vakantie. Dat het hier zo kort zomer is is de reden dat iedereen lang vrij neemt. Solliciteren in die periode is nutteloos.
– Zorg dat je geld hebt om van te leven, 1 a 2 jaar.
– Voor spaargeld is het belangrijk dat je de herkomst kan aantonen. Zorg dat je documenten hebt die aantonen dat het geen witwasgeld is! De geldwitwaswet in Zweden is erg streng. De banken zijn verplicht dit te onderzoeken.
– Als je een huis zoekt schakel GEEN eigen makelaar in. Dat kun je makkelijk zelf en kost alleen maar geld.
– Koop je een huis op het platteland kijk of er internet beschikbaar is, breedband of mobiel. Dat is niet overal in Zweden.
– Bezoek als je een huis wilt kopen op het platteland de plaatselijke site o.a. bij http://www.hembygd.se/  of zoek met google met de verschillende plaatsjes in de omgeving.
– Vertalen kun je met diverse site o.a. google translate etc.
– Bedenk dat Zweden heel groot is. Ik zat ooit eens 12 uur in de trein vanuit Örebro richting het Noorden en was nog niet eens op de helft van Zweden.
– Hoe hoger in het land, hoe langer donker in de winter, hoe kouder, hoe korter de zomer, hoe minder werk. Hoe geisoleerder en moeilijker om boodschappen te doen, reizen naar het werk etc.
– Met sneeuw moet er een sneeuwploeg geregeld zijn in de buurt, bv. een buurtvereniging voor wegonderhoud etc. Kijk goed waar je gaat wonen en hoe goed dit bereikbaar is of vraag mensen in de omgeving.
– Vraag referentiebrieven in het engels aan diverse personen, liefs in verschillende organisaties. Evt ook of iemand gebeld mag worden. Referenties zijn heel belangrijk in Zweden.
– Let op de de euro koers. Soms staat deze erg laag in vergelijking met de sek. Dan is erg ongunstig om geld vanuit de euro gebieden naar Zweden te halen. Kan soms 20 % schelen!
– Met werk is het praktisch als je doe-werk hebt. Dus iets waar de communicatie, taal en omgangsvormen een minder belangrijke rol spelen. Dan is het makkelijker om werk te krijgen en te behouden.

3 reacties op Tips

  1. jan de klerk zegt:

    hallo Marja
    Dat waren wij ook aan het proberen maar konden er geen vinden en de enige waarvan men het wist was er mee gestopt.Dus voor degene die op goed geluk naar Zweden gaan is het iets om uit te zoeken.
    ps.. ik had een e121 formulier, geen e212

  2. jan de klerk zegt:

    Hallo Marja.
    Graag wil hier wat aan toevoegen mbt ziektekosten. Op geen enkele emigratiebeurs wordt gesproken over ziektekosten wanneer je in Zweden aankomt.Ik zelf heb een e212 formulier aangezien ik afgekeurd ben en daardoor automatisch verzekerd. Voor mijn vrouw probeerden wij een verzekering af te sluiten maar dat was niet mogelijk. Om een verzekering af te kunnen sluiten moest men minimaal 18 maanden in Zweden wonen en dat gaat dus niet op wanneer je aankomt.
    Later bleek dat mijn vrouw automatisch bij mij verzekerd was maar hoe moeten nieuwkomers dat doen. Bij rondvraag was er niemand of instantie hier in Zweden die daar antwoord op kon geven
    want onverzekerd kan kostbaar worden. zo gauw men zich uitschrijft is men in Nederland niet meer verzekerd dus is men onderweg naar Zweden ook niet meer verzekerd.

    • Ja, dit is mij een beetje onduidelijk. Ik hoorde van vrienden dat als je geen werk had je zelf een ziektekostenverzekering af moest sluiten. Wij hebben dit probleem nooit gehad, ik had heel snel werk. Had toen wel contact gehad met een verzekeringsbedrijf in NL waar je een verzekering kon afsluiten die in het buitenland gold. Vrij duur, natuurlijk.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.