Gezondheidszorg

In Zweden zit de ziektekosten in de belasting. Iedereen die in Zweden toegelaten is (dat is meer dan een persoonsnummer hebben, een verblijfsvergunning) heeft recht op gezondheidszorg. Het is geregeld met zorgcentra (vårdcentral) per stad, streek, gebied. Je sluit je aan bij een vårdcentral en dan kun je daar hulp krijgen. De keuze van de vårdcentral is vrij, vroeger was dat automatisch bij degene die het dichtsbij was. Ze hebben internet, telefoon en natuurlijk een gebouw waar je heen kan. Als je iets hebt, bel je het algemene nummer. Dan krijg je een telefoontijd waarop je teruggebeld wordt door een verpleegster. Deze neemt een soort interviewtje af en bepaald dan of en wanneer je langskunt komen. Soms wordt er ook verwezen naar de apotheek met een receptje of iets dat je vrij kunt kopen. Artsen, verpleegsters etc. nemen ruim de tijd voor je. Een griepspuit krijgen is niet even de spuit erin, eerst een vragenlijst, dan even rustig zitten, dan de spuit en eigenlijk moet je dan weer even rustig zitten. Dit laatste is vrijblijvend, veel lopen gewoon weer weg. Ook bij een afspraak wordt er ruim de tijd voor je genomen.
Van het bezoek aa een vårdcentral, arts of ziekenhuis moet je een gedeelte zelf betalen totdat je een bepaald eigen risico betaald hebt. De tarieven kun je HIER lezen (engels), over het eigen risico lees je HIER.
de site waar ik naar verwijs is een centrale site waar alles over ziektes en het gezondheidssysteem op staat, deze heet naar het centrale nummer dat je kunt bellen met vragen, 7 maal 24 uur geopend en in meerdere talen, nummer is 1177, HIER de startpagina. Omdat het per provincie kan verschillen, kun je bovenin de provincie (län) kiezen zodat je gerichte informatie krijgt.

2 reacties op Gezondheidszorg

  1. jan de klerk zegt:

    Wel moet men een kleine bijdrage betalen welke afhankelijk is van de hulp, bij een verpleegster ( eerste lijn ) betaalt men minder dan bij een behandelende arts en voor specialisten betaalt men weer meer en tevens daggeld wanneer men in het ziekenhuis verblijft.
    Dit alles heeft wel een maximum waarna alles daarna kosteloos is.
    Dit geldt ook voor medicijnen, het is een soort van eigen risico.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.