Eland op het erf


Als eerste hier een filmpje dat vorig jaar februari is gemaakt. Er liep een eland rond in onze tuin. Hans ontdekte deze toen hij met de squad aan het sneeuwschuiven was. Eerst dacht hij ” hee een ezel” maar dat zag hij gauw genoeg. Het was een dame en ze was duidelijk beschadigd. Ze had grote krassen op haar gezicht. Ik belde een collega wat ik moest doen. Hij dacht dat er iets aan de hand was met de dame en ik moest volgens hem de jachtopzichter van ons gebied bellen. Die wist ik niet maar volgens hem wist de politie het wel. Hij dacht dat ze de eland dan waarschijnlijk zouden afschieten. Dat leek mij niets. Het beest leek niet echt levensgevaarlijk gewond. En als dat op mijn erf zou gebeuren. Nee, dat niet. De eland was ondertussen aan onze jeneverbessen aan het knabbelen en leek honger te hebben. Ik vulde een emmer met paardenbrokjes en ging er heen. Er werd duidelijk geintresseerd gekeken en toen ik dichterbij kwam keek de eland heel duidelijk naar mij. Ik ging op mijn knieen om mij minder bedreigend te maken. De eland kwam op mij af en dat was wel eng. Ik stond op en daardoor schrok ze, keerde om en gleed uit op ons gladde erf. Heel zeilig vond ik. Ze had gelukkig niets en liep richting de torp. Later ging ze liggen bij de torp. Ze verraste Hans nog door dicht achter hem langs te lopen toen hij handmatig nog sneeuw aan het schuiven was en in de nacht is ze weggegaan. 2 dagen later is ze doodgeschoten iets verderop op een landweg. Volgens buurman Björn was ze niet helemaal ok omdat ze aangereden was. Zijn jeneverbes was ook geheel opgegeten door de eland. Het filmpje heb ik naar een natuurprogramma in Zweden gestuurd, Mittinaturen. Deze belden en willen het uitzenden. Wanneer weet ik niet. Hier kreeg ik 500 sek voor wat netto 350 sek werd. Op het filmpje kreeg ik veel reacties. Veel over dat ik dood had kunnen zijn. De eland heeft haar oren naar achter en dat betekent dat ze boos is. Volgens insiders had ze me dood kunnen trappen. Niet meer doen dus.

3 reacties op Eland op het erf

 1. Pingback: Elanden en de film | marja wagemans

 2. Peter van Eck zegt:

  Hallo Marja,
  Wat een mooi filmpje van deze Eland. Jammer dat het zo ongelukkig met haar is afgelopen. Ik ben gek op elanden en heb er ooit een aantal gefotografeerd in Zweden.
  Ze zijn moeilijk te fotograferen want ze vertonen zich meestal in het duister. Maar je “voelt” dan gewoon hun aanwezigheid. Ooit één eland heel dichtbij de auto gehad. Gauw de raampjes maar dicht gedaan. Het lijkt me geweldig om in Zweden te wonen en te werken. Maar ik begrijp uit jouw verhalen dat het allemaal zeker niet zo makkelijk gaat als dat je zou verwachten als Nederlandse in Zweden. Heel veel succes in Zweden!
  Groetjes van Peter, Zelhem.

  • Hej Peter!
   Dank voor jouw reactie.
   Ik wil geen negatieve indruk over Zweden schapen maar het is inderdaad niet echt makkelijk.
   Dat is het waarschijnlijk nooit als je in een ander land gaat wonen.
   Je eigen achtergrond is natuurlijk heel anders dan die van de mensen waar je mee te maken krijgt.
   Ik ben nog steeds blij dat ik het gedaan heb, het is hier prachtig met de natuur, stilte en ruimte.
   Maar er zijn dus ook nadelen.
   Elanden zijn inderdaad geweldig, laatst hadden we er weer 3 in de tuin. Soms zie je ze niet. Ze zijn ongelooflijk groot maar kunnen zich heel goed verstoppen (gewoon stilstaan achter een boom).
   Groetjes,
   Marja

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.