Grote bosbrand op 120 km

Update 8 augustus: de brand is nog steeds niet onder controle. Hij heeft zich de afgelopen 24 uur niet uitgebreid. De Franse en Italiaanse blusvliegtuigen zijn constant bezig met blussen. Zij kunnen 6000 liter water vervoeren ipv de 1000 die de Zweedse kunnen opzuigen. Rusland heeft ook een blusvliegtuig aangeboden met een nog grotere capaciteit maar dit is nog even in de hold gezet. Omdat er al zoveel vliegtuigen bezig zijn. Het blussen gaat hierdoor wel beter. de verwachting is dat het zeker een maand duurt voordat alles onder controle is en dan nog 2 maanden nablussen. De oorzaak is waarschijnlijk, wordt nog onderzocht, een vonk van een bosmachine die bezig was met het weghalen van bomen.

bosbrand2Sinds donderdag 31 juli heerst er een bosbrand in Västmanland, tussen Surahammer en Västerås, een 120 km van ons af. Vanaf zondag werd deze gemeld als zeer ernstig en moeilijk te doven. Er zijn ongeveer 1000 mensen geëvacueerd en 1 persoon is gedood. De brand wordt gezien als de grootste brand in Zweden in 100 jaar. De oorzaak is de lange periode van ongewoon hoge temperaturen en de droogte die dit veroorzaakt heeft. De bossen zijn door en door droog en er wordt al langer gewaarschuwd om voorzichtig te zijn met vuur. 15.000 hectare is nu al verbrand. Maandag werd gezegd dat de brand zich zeer snel uitbreidde door de harde wind, met 2 km per uur! Maar dinsdag was het rustiger en ging de temperatuur omlaag. bosbrandVandaag (woensdag) is het 15 graden(!!! meer dan 10 graden verschil) en regent het hard. In het rampgebied is het nu 20 graden en regent het licht, dus minder dan we hier hebben. De brand is nog niet over en nog niet helemaal onder controle, de verwachting is dat er nog zeker een maand geblust moet worden. Franse en Italiaanse blusvliegtuigen helpen met het blussen. Wonderbaarlijk genoeg is er al een Wikipedia beschrijving(in het Zweeds), die dus elke keer bijgewerkt wordt. Door de rook die enorm moet zijn komen er nu elke keer meldingen binnen bij de alarmcentrale. Een groot probleem maar wel begrijpelijk en waarschijnlijk moet er wel even gecheckt worden. Doordat er nu een meer koude en instabiele periode komt wordt er verwacht dat de bosbrand dreiging afneemt en er weer rustig geslapen kan worden.

Over marja wagemans

Een hollandse dame die geniet van haar leven in Zweden. En holländsk tjej som upplever stor nöje med sitt liv i Sverige.
Dit bericht werd geplaatst in Blogg-nl en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.