Landgoed

Övre Dalkarlshyttan. Het klinkt wat duur en opgeblazen, een landgoed. Maar het is niet alleen een huis. Op onze grond staan(als je van het dorp naar boven rijdt): aan de linkerkant een carport en aan de rechterkant een torp (17-talet, een torp is een soort arbeidershuis), op de eerste foto zie je deze zoals je deze ziet als je naar boven rijdt:

Torp van vorenhuis

De tweede toont de torp van voren en de derde zoals je vanuit ons huis op de torp uitkijkt. Torp is zweeds voor een soort boerderij. Het is een volledig huis wat we ingericht hebben om te verhuren en als we logies hebben. Klik Hier om meer foto’s te zien!

Iets verder op ons landgoed staat de Handelsbod:

De eerste foto van voren, de tweede vanaf het pad naar het huis en de derde van achteren. De handelsbod is echt oud, 18e eeuws en is vroeger ook een verkoopschuur geweest. Veel ouderen in ons dorp kunnen zich dat nog herinneren. Hier lees je meer over de Handelsbod.

Aan de linkerkant staat een garage. Deze is erg eenvoudig en heeft aan de zijkant 3 kleine kamertjes. Het lijkt of hier sanitair in gezeten heeft, is het huis ooit een camping geweest?

In het grote huis wonen we zelf. Dit is lang maar smal, ik geloof 12 meter lang en 5 meter breed. Het heeft beneden 1 keuken en 3 kamers. Boven 4 kamers met badkamer en een hal. In zweden is het heel normaal dat je van de ene kamer doorloopt naar de andere. Dus er zit niet overal een gang tussen, bij is dat gelukkig maar zo met een slaapkamer. Het huis heeft een historische achtergrond, lees hier.

Achter het huis staat een grillkåta, een fins barbequehuisje, heerlijk om een avond in door te brengen.
img_2460

Totaal hebben we iets van 15000 vierkante meter. Een groot deel is bos. Het gras en gecultiveerde gedeelte zijn we aan het uitbreiden zodat er wat meer ruimte en uitzicht ontstaat. Hierdoor komen er in de lente en herfst veel elanden en reeen bij ons grazen.
DSCN4829
DSCN2290