Handelsbod

Op ons landgoed staat een heel oude handelsbod. Een handelsbod is een verkoopschuur in Zweden. Hier kunnen verschillende spullen verkocht worden. In het verleden konden de dorpsbewoners groenten etc. in onze schuur kopen. Er zijn mensen in het dorp die zich dat nog herinneren. De schuur is erg oud en bevat originele details in zijn bouw.
Hier zie je de handelsbod van de zijkant. Dit is de kant die je vanaf het huis ziet. Let op de originele vorm van de ramen en de houtsnijwerkranden langs het dak. In Örebro hebben ze een museumgedeelte met allemaal oude huizen en daar zie je ook dit soort details. Ik weet niet hoe oud de handelsbod is maar ergens in 1800 is deze gebouwd. Het gebouw staat op allemaal stenen en in 2009 hebben we het laten opkrikken zodat de vloer weer rechter ging lopen.
Hier zie de voorkant van de Handelsbod. Ervoor liggen reusachtige stenen. Nu in de winter zie ik er sporen heenlopen, ik denk dat er een das of een vos onder woont. Een das blijkt erg te stinken. Nu in de winter kunnen we deze toch niet verjagen en misschien gaat hij/zij wel weer weg in de zomer. In het bos wonen lijkt mij veel leuker. De rose deuren heeft Hans geschilderd maar we hebben geprobeerd de kleur te gebruiken die erop zat. De ramen zijn vernieuwd en hebben niet meer de mooie details.Hier zie je de achterkant van de Handelsbod. Een echte foto voor hollanders dacht ik. Om te zien dat dit gewoon op een aantal stenen gebouwd is is volgens mij heel ongewoon in Nederland. Lijkt ook niet echt een degelijke constructie maar is wel al honderden jaren oud. Er wonen ringslangen onder de handelsbod. ’s Zomers liggen ze vaak te zonnen op de stenen ervoor. Ze zijn soms heel lang maar niet dik. Een heeft een keer zijn huid gewisseld in de vijver schuin achter de Handelsbod.Hier nog een foto van de binnenkant bij de grote deuren aan de zijkant. Mika, onze vorige hond, een nizinny, ligt hier in de deuropening. Hans is hier binnen ons nieuwe voordeurportiek aan het schilderen. Dit moet 2007 zijn denk ik. In dat jaar emigreerden we. Hieronder een aantal foto’s van onze handelsbod door de jaren heen.