een jaar in een week

Bijna elk jaargetijde maken we mee in deze week. In het begin lijkt het een beetje lenteachtig, ik zie in de sloot naast de weg alweer de dotterbloemen op komen. Gewoonlijk is dit in maart-april. Maar die plantjes moeten halverwege de week wel geschrokken zijn want er komt sneeuw. Dinsdagmiddag sneeuwt het lichtjes, het weet toch nog een 3 centimer te worden en onder nul dus een tweetal winterdagen krijgen we daarna. Door de lichte sneeuw kunnen we weer spoorzoeken en zien welke dieren onze tuin  bezoeken. Bij ons geen echte schokkende pootafdrukken, reeën natuurlijk, iets wat op een everzwijn lijkt (twijfel hierover de afdrukken zijn niet de hele tijd consequent), eekhoorntjes en vogels. Als we in de buurt wandelen zien we pootafdrukken van diverse elanden, hazen en tja, een zeer grote pootafdruk van wat toch een wolf zou moeten zijn. Ver uit de bewoonde wereld, geen schoenafdrukken erbij, dus een hond lijkt onlogisch. Weinig grote honden in de buurt die los lopen. Later krijg ik dit via de groep van ons dorp op Facebook ook bevestigd. Iemand meldt dat hij een wolf heeft gezien ongeveer een kilometer van ons vandaan. Er komen dan meer meldingen over geziene pootafdrukken. Per-Arne, die jager is, meldt dat het aantal wolven in de omgeving toegenomen is en dat er opgelet moet worden met huisdieren. Maar ja, jagers hebben altijd een hekel aan wolven. Ze jagen n.l. op dezelfde prooi, de eland. En de wolf heeft geen jachtseizoen…
Dat was dus ruim drie dagen winter. Echt weg is de sneeuw pas op zaterdagochtend. En dan wordt het dus echt herfst, storm en regen. Een storm die in Nederland meer last veroorzaakt dan hier, geloof ik. Helemaal onderin in Zweden is er erg veel overlast maar hier bij ons wordt het net windkracht 9 en verder geen waarschuwingen.

Over marja wagemans

Een hollandse dame die geniet van haar leven in Zweden. En holländsk tjej som upplever stor nöje med sitt liv i Sverige.
Dit bericht werd geplaatst in Blogg-nl en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

8 reacties op een jaar in een week

 1. Hiels zegt:

  100% pootafdruk wolf, hond is rond wolf is ovaal plus achtertenen hond verder naar voren, je zult ze wel niet gauw zien die schuwe wolven. prachtig in sneeuw kijken wat er allemal langs komt

  • Hej! Enkele diverse expert-sites in Zweden beschrijven het verschil zo “Grote poten met gemarkeerde nagels. Een voorpoot is 10-11 cm lang zonder nagel, een achterpoot 9-10 cm zonder nagel.
   In tegenstelling tot een hond heeft de wolf meestal een heel duidelijke richting. De staplengte is ook aanzienlijk langer bij de wolf dan bij honden en een gemeenschappelijke afstand tussen elke pootafdruk is ongeveer 70 cm.
   Honden hebben misschien even grote poten, maar het spoor heeft voor de meestal niet dezelfde duidelijke richting. Vaak maar niet altijd heeft de hond kortere nagels dan de wolf. Als de sporen rond struiken gaan en eromheen is het bijna altijd een hond. Als het dier meerdere keren onder enkele honderden meters heeft geplast, is het waarschijnlijk een hond.”
   En inderdaad is de wolf schuw maar toch worden ze nogal eens gezien. Hier in de omgeving is dat zeker mogelijk. Vaak als deze een weg oversteekt. Zelf hebben wij er een keer een gezien die een laagstaande boerderij heel schuchter aan het onderzoeken was. Dan is verschil met een hond wel heel duidelijk te zien in het gedrag. Groet!

 2. Marijke Stelpstra zegt:

  Hej!
  Hier heeft de storm inderdaad goed huisgehouden. Daken van de huizen, bomen die neervallen daar waar je ze liever niet hebt, hondjes die moeite hebben om even hun behoefte te doen…ze waaien al doende weg! De wind schept ze gewoon. Maar dit geldt dan vooral voor de hondjes onder de 10 kilo. Valt bij onze Noortje nog wel mee. Die wordt er helemaal blij en speels van. De oortjes door de wind teruggeklapt, lekkers beter de wind aanrennen en dan opeens stil staan en húp daar gaat ze weer. De schat.
  Hoe is het trouwens met Sverker? En jullie?

  Lieve groetjes Marijke

  • Hej! Ja, hier was het ook erg, maar minder erg dan in andere landen. Het zuiden kreeg de volle laag, hier zaten dan ook 15000 mensen zonder stroom. Wij hadden niet zo’n zware storm, windkracht 9. Wel onze weg geblokkeerd. Sverker is ok, heeft een lichtjes lekke hartklep maar hier merkt hij en wij niet zoveel van. Heb zijn eten aangepast hierop. Van de wind had hij niet veel last. En de regen vond hij (helaas) ook geen probleem. Hij kan uren ergens staan te snuffelen! Hoe is het met de Zweedse les? Veel plezier, Marja

 3. Jet zegt:

  Deze week inderdaad bij ons ook zoals bij jullie, hoewel de sneeuw bij ons nauwelijks iets voorstelde.
  Maar aan de vogels en het licht te zien en de te hoge temperatuur kreeg je het gevoel dat de lente inderdaad voelbaar naderbij komt. Maar niet vandaag: wij hadden veel regen en heel harde windvlagen. Gelukkig kwam de harde wind uit het zuiden, dus geen angst voor omvallende bomen op huis, schuur of auto. Morgen nog een dagje met harde wind. In het zuiden was de Öresundbro dicht, veren voeren niet en vele werden geraakt door stroomuitval. Gelukkig hebben wij daar geen last van. Morgen eens zien of er grote takken of bomen op de grond liggen. Wat een rare winter hè, we gaan begin maart maar weer eens terug maar NL.
  Groetjes, Jet

  • Hej! Ja, ik las van alle storm-ellende. Valt hier wel mee eigenlijk. En de eerste schade heb ik al gezien, een top van een spar die op onze oprit ligt. We zijn dus nu afgesloten, eerst even zagen. Groetjes!

 4. Rene Kemper zegt:

  Mooi verhaal weer Marja, je schrijft zo beeldend, en mooi de foto van de pootafdruk erbij.
  Hier is de storm bijna op zijn hoogtepunt, Maria liep even naar buiten, want in de tuin hoorde ze dat onze boom weer om is gevallen, een boom in een pot hoor. Die zetten we morgen wel weer overeind…
  Greetz uit Apeldoorn

  • Hej! Ja, hier is de storm ook aan het afnemen. Maar die boom in de pot lijkt mij een geweldig idee, zag juist dat de top van een grote spar onze oprit versperde. Dat wordt weer een jobje morgen. Had hem graag in zijn pot weer overeind gezet…groetjes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.