Geen pretecho!

IMG_20191222_122519Afgelopen vrijdag gingen we naar het dierenziekenhuis in Kumla. Hier had ik tijd geboekt voor een onderzoek naar het hart van onze dwergschnauzer Sverker. Een echografie zou moeten aantonen hoe ernstig het geruis was dat de dierenarts in Karlskoga gehoord had bij zijn Sverker’s jaarlijkse vaccinatie. Hij had het een licht geruis genoemd maar wel gemeld dat dit verder onderzocht moest worden. De afspraak was om 16.15 en het zou rond een uur kosten om naar Kumla te rijden. We namen 20 minuten meer voor het geval dat er iets vertraging zou optreden. Net in de auto hoorde ik dat de kerstdrukte op de weg begonnen was en de eerste files er al stonden. Ja, dom, hier had ik niet aandacht. Doordat maandag de enige nog ‘normale’ dag zou zijn voor de kerst hadden veel mensen besloten om voor het weekend al richting hun vakantiehuis, “stuga”, te gaan. Immers hier is 24 december, julafton, de belangrijkste kerstdag en dus ook vrij. Voordeel voor ons was dat de stuga’s veelal in noord Zweden liggen, dus net de andere kant op dan wij moesten op de heenweg. We waren dus ook op tijd, geen vertraging gehad. Aanmelden en wachten, ruim een half uur. Toen werden we opgehaald en mochten bij de behandelkamer wachten. Kort daarna mochten we naar binnen. Een kort gesprek en Sverker moest op zijn zij op de behandeltafel, er werd een stukje geschoren en hier werd het handapparaat op gezet. Het beeld toonde zijn hartklep en hier was te zien dat deze iets lekte. Niet echt ernstig, het ritme was goed, verder geen afwijkingen. Met de raad om op zijn gewicht te letten en goed te bewegen konden we naar buiten. Totaal hooguit 15 minuten. Mooi dat er niets ernstigs was natuurlijk. Bij de receptie kreeg ik de rekening: 3335 sek, of zoiets van 340 euro. Goed betaald jobje, zo voor hooguit 30 minuten (er zal ook wel iets opgeschreven moeten worden, ik neem hier ook 15 minuten voor). Bijna alle honden zijn verzekerd hier in Zweden maar dat hebben wij niet gedaan. Gewoon dokken dus. Later op internet google-de ik op pretecho dit omdat Hans zei dat veel mensen dit deden om meer te weten over de komende baby. Hij vroeg zich af hoe duur dat dan zou zijn: tussen de 40-100 euro dus. Tja, dan was dat van Sverker toch iets minder prettig.
In Zweden wordt veel geklaagd over de dierenartskosten. Veel te hoog worden deze gevonden, vooral de laatste jaren zijn deze erg gestegen. Ik heb nog eens gekeken naar een verzekering, zag dat ik hier een eigen risico zou hebben gehad van 2900 sek en dan nog 15% zelf zou moeten betalen. Dan zou ik ook op hetzelfde bedrag zitten als ik nu had. Misschien 200 sek minder….
De afgelopen dagen dus echt veel gelopen, hoewel we eigenlijk elke dag altijd wel een stuk lopen. Maar nu nog ietsjes verder. Gisteren was het mistig en erg modderig, een douche voor Sverker was toen echt noodzakelijk. Vandaag was het een stuk beter, beetje helderder en de grootste modder was ingedroogd. Wel goed natuurlijk zowel voor ons als Sverker. Begin maar weer met mijn stappenteller, wordt het iets concreter.

Over marja wagemans

Een hollandse dame die geniet van haar leven in Zweden. En holländsk tjej som upplever stor nöje med sitt liv i Sverige.
Dit bericht werd geplaatst in Blogg-nl en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

8 reacties op Geen pretecho!

 1. Johan zegt:

  Ja, dat Zweedse dierenartsen duur zijn hebben wij in het verleden ook al eens gemerkt. Als je in Noorwegen op vakantie gaat moet de hond binnen 5 dagen, nadat hij in Nederland een ontwormings-tablet heeft gehad, er weer in hebben en wordt dat in het paspoort afgestempeld.
  In het ene jaar in Noorwegen heeft ons dat circa 10 € gekost. Het andere jaar in Gäfle ongerekend meer dan 40 €. Prettige feestdagen en een gelukkig nieuwjaar.

 2. Jet zegt:

  Dat is zeker duur in Zweden!
  Ik heb even nagekeken wat het kost in de dierkliniek (Noord-Nederland) van mijn schoondochter en dan betaalt men minder dan 150 euro.
  Een hartecho is duurder dan een gewone buikecho en waarschijnlijk komt er dan ook nog wat consult bij, maar nogmaals totaal minder dan ca. 150 euro. Voor die prijs kan je er helaas ook niet voor naar NL gaan. Overigens is iemand in Zuid-Zweden weleens naar NL gereden voor een heupoperatie voor twee honden en was toen inclusief verblijf en vervoer en behandeling minder kwijt dan in Zweden.
  In Zweden moet je soms ook ver rijden om je hond te laten behandelen of is er amper een dierenarts te vinden. Gelukkig dat je in Kumla terecht kon.
  Fijn dat het met Sverker toch nog meegevallen is. Gezond bewegen, inderdaad ook voor iedereen erg goed.
  “God Jul och Gott Nytt År” voor jullie beiden. Hoppas vi ses i 2020?

  • Tja, duur hier en om daarvoor naar Nederland te rijden is ook nogal wat. Maar wie weet! Gelukkig is hij helemaal ok en dat wandelen deden we al maar nu nog iets fanatieker. Zeker zien we elkaar in 2020! God Jul o Gott Nytt År!

 3. Jan zegt:

  Hallo. Las je verhaal over de dierenartskosten, dat klopt inderdaad, en zo te lezen zijn die louche praktijken dus ook al in Zweden doorgedrongen. Om de zaak even wat te verhelderen: ik kom al 45 jaar bijna dagelijks op een boerderij met varkens en koeien, en in onze regio hebben we zo’n dierenartsen collectief, dus waar vier of vijf personen in zo’n samenwerkingsverband zitten. Zij komen dus bij de boeren, maar “bemannen” ook elk op toerbeurt de praktijk voor huisdieren. Als ze het daar op de boerderij tijdens de koffie over hebben wordt daar altijd een beetje lacherig over gedaan, omdat ze een honden- of kattenbezitter een rekening laten betalen waar een boer bij wijze van spreken 100 koeien voor kan laten inenten. De rekening die jij (en anderen) betaalt heeft dus niets te maken met de werkelijke kosten, maar met hoeveel ze een huisdier-eigenaar durven te berekenen voordat die zegt “dan maar niet”.

  • Hej! Ja, zo is het waarschijnlijk. Wanneer zeg je ” Nee laat maar”. Waarschijnlijk als het beestje ook erg moet lijden, dan is het natuurlijk ongewenst om te laten behandelen. Goede business voor enkelen….

 4. Rene Kemper zegt:

  Fijn dat jullie beestje behoorlijk gezond is, en wat goed is voor Sverker (meer lopen) kan niet slecht zijn voor jullie, ha ha…..
  Tja, ook hier zijn de kosten voor dierartsen behoorlijk opgelopen. In mijn kattentijd (30 jaar geleden alweer) viel dat nog reuze mee, maar tegenwoordig kost het veel meer dan bij mensen.
  Maar : Sverker is jullie ‘kindje’, dus lekker zuinig op zijn en van dat leuke beessie blijven genieten.
  Fijne Kerstdagen en goede jaarwisseling, plus een knuffel uit Apeldoorn.
  Van René (en Maria)

  • Hej!
   Tja, voor mij is het ook al langer dan 10 jaar geleden dat ik in Nederland naar een dierenarts ging. Misschien is het wereldwijd een tendens. Maar wel schokkend, wij diereigenaren, hebben dit uiteraard over voor onze harige gezinsleden. Ja, de gezondheid van Sverker is belangrijk ,natuurlijk voor ons. Maar misschien had ik wel iets meer op mijn gevoel kunnen vertrouwen, er is niet iets aan zijn gedrag te merken, dus de uitslag was niet echt verrassend. Een iets lekkende hartklep kan wel in de toekomst voor problemen zorgen. Maar dat zien we dan wel.
   Goede kerstdagen en een goede jaarwisseling, denk aan het milieu (Nederland heeft toch een groot CO2 probleem) dus niets afsteken, echt helemaal niets! Gewenst aan jullie beiden! Groetjes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.