Het leven in het Noorden

Copyright DN-livetiNorden

Copyright DN, Jack Mikrut; Livet I Norden

Er is een nieuw boek verschenen dat het leven in het Noorden weergeeft in woord en beeld. Het beschrijft het dagelijkse leven van mensen die wonen in het noorden en dat is dan het gebied: van Groenland in het westen tot Karelië (Rusland) in het oosten, van Rødby (Denemarken) in het zuiden tot Spitsbergen in het noorden. 27 miljoen mensen wonen in dit gebied dat vijf tijdszones heeft. Hier bevinden zich de meest uiteenlopende habitats; uitgestrekte vlaktes en hoge bergen, grote bossen en verlaten heidevelden, kronkelende rivieren en enorme gletsjers. Tegelijkertijd woont de overgrote meerderheid van de inwoners in steden.Wat ze allemaal gemeen hebben is dat ze dicht bij de natuur wonen en dat de natuur een grote rol speelt in hun dagelijkse leven. In mei van dit jaar hebben meer dan 1000 fotografen de opdracht gekregen om juist in dit gebied het dagelijkse leven van deze mensen in beeld te brengen en daaruit zijn meer dan 200 foto’s geselecteerd. Het boek dat hierover uitgegeven is, is in de noordelijke talen en het engels. Hele mooie foto’s die het gevoel bewerken natuurlijk. Dagens Nyheter (een Zweedse krant) heeft een van de beroemdste foto’s in het artikel staan, zie hierboven. De door haar moeder verlaten eland Olivia, kreeg een nieuw tehuis bij de familie Lindh ten westen van Uppsala en pakt hier een boterham aan van haar baasje. Link naar het artikel: klik op de foto. Het boek is dus te koop in het engels en heet dan Nordic Life, schrijvers: Petter Karlsson, Åsa Görnerup en Johan Erseus, ISBN: 9789171264619. Hier in Zweden zie ik dat de engelse versie te koop is, voor Nederland moet je even zelf kijken of het via de ISBN bestellen? Er zijn nu al diverse foto tentoonstellingen. Overigens ben ik niet zo’n blogger die betaalt wordt voor reclame, ik zag op TV diverse foto’s en vond het gewoon mooi!

Over marja wagemans

Een hollandse dame die geniet van haar leven in Zweden. En holländsk tjej som upplever stor nöje med sitt liv i Sverige.
Dit bericht werd geplaatst in Blogg-nl en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Het leven in het Noorden

 1. Marijke Stelpstra zegt:

  Hej Marja,

  Martin en ik zijn erg geïnteresseerd in dit boek. Misschien zie ik het over het hoofd maar wie is de auteur?

  Ligt er al sneeuw bij jullie? Over 2 weken mogen wij ook weer naar Zweden. We konden het niet laten…we zijn nog niet zo lang geleden ook al geweest. Grijnzzz…

  Groetjes!
  Marijke

  • Hej! Heel mooi boek! Weet niet of je het in Nederland kan bestellen maar misschien via het internet. De auteur staat in de link naar DN maar zal het er even bij zetten. Misschien krijg je nog sneeuw, mooi wit! Veel plezier, groetjes!

   • Marijke Stelpstra zegt:

    Dank je wel dat je even de moeite hebt genomen de auteurs erbij te schrijven en zelfs het ISBN nummer. Hier redden wij ons prima verder mee.

    Sneeuw als wij straks even in Zweden zijn… we hopen het! Het land proeven in verschillende seizoenen is een doel van ons. Zo ook verschillende gebieden verkennen. Noortje vindt alles prima. Snuffelen en meestal los kunnen lopen is al een feest voor ons beestje.

    Intussen gaat onze cursus Zweeds goed. We hebben er beide veel plezier in. Samen naar Zwolle rijden naar de Volksuniversiteit, waar we in een gezellige groep zitten. Ieder met een ander verhaal om de taal te willen leren, wat de juiste motivatie geeft om lekker aan de slag te gaan met z’n allen. Bas en Anoek vinden het maar wát leuk dat wij dit doen. Je zou ze niet meer herkennen Marja! Het zijn nu echt jong volwassenen. Bas studeert in mei af aan de Universiteit. Anoek moet nog 2 jaar.

    Groetjes!
    Marijke

   • Hej! Verwacht dat je het met het ISBN nummer wel kan vinden. Leek mij heel leuk. Denk erover het zelf te bestellen maar wacht nog even op de bibliotheek. Sverker is gek op sneeuw, hoe diep het ook is. Hij komt er wel door/overheen. Leuk dat jullie op Zweeds zitten, Zwolle is best even rijden. Wij hadden dit toen in Apeldoorn en ook een deel privé les. Het is toch wat met die kinderen, jonge volwassenen, je zult wel trots zijn! Groetjes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.