De “normale” tijd

Dit weekend was dus de overgang naar de wintertijd, die de “normale” tijd genoemd wordt. Zo zou het altijd geweest zijn als niet de zomertijd ingevoerd was(Nederland 1977, Zweden 1980, volgens WIKIPEDIA). De discussie over hoe in de toekomst wordt, loopt nog. Mij valt die “normale” tijd zwaar. Om half zes is het hier nu echt pikkedonker, en ik weet dat wordt het nog eerder. ’s Morgens is het nu wat eerder licht, zo rond 7 uur, maar daar heb ik niet zoveel aan. De koude motiveert niet om extra vroeg op te staan.
Eigenlijk zijn we ook uitgewerkt in de tuin. Bladeren zijn allemaal weg, Hans heeft hier een geweldig blader-opveeg karretje voor achter de grasmaaier (foto hierboven van 2018)  en hiermee zoeft hij het hele erf mee rond. Meeste werk is nog om het te legen, het is vrij zwaar spul, gemaaide natte bladeren en later moet die verzamelberg natuurlijk weer verwijdert worden. Maar dat kan volgend jaar dus. De tuin is dus bladvrij, de kweekkas opgeruimd, alle verf etc. in de grondkelder plaats zodat het vorstvrij staat. En de spijkerbanden staan verzameld in de carport om gemonteerd te worden. Hans heeft nog bij de Dacia gekeken hoe hij deze zelf zou kunnen monteren maar na lang zoeken hoe de krik zou moeten staan zodat deze stevig zou staan en twijfelend over de diverse afdekplaten, hebben we nu een afspraak bij de garage op woensdag. Volgens de weersvoorspellingen zou dit nog op tijd zijn, vrijdag staat er iets sneeuw gepland. Hopen dat dit klopt. Met sneeuw 25 kilometer rijden met zomerbanden staat ons niet echt aan.
Afgelopen woensdag hebben we de 3 20-liter emmers met gistende wijn gefilterd. Het gisten was klaar en nu moesten de overige chemicaliën erin om het gistproces te stoppen en de wijn helder te maken. Hiervoor hadden we een extra emmer nodig want we hebben er maar 3. Onze buur Mona gevraagd, dacht dat zij een wijnemmer had maar zij kwam met een grote huishoudemmer die ze alleen voor vruchten gebruikte. Dit kon ook natuurlijk. Hier paste een wijnemmer in en dan konden de andere twee gewoon een emmer opschuiven. Op het eind de huishoudemmer geleegd in de laatste wijnemmer. Nu staat alles helder te worden en dan hebben we straks 50 liter wijn! Is een derde van alleen witte druiven, een derde rode en een derde gemengd.
We hebben weer muizen in de auto’s in de carport. Het meest in de Volvo C70. Vorige week zagen we muizenpoep in de achterbak en keek Hans gelijk in het luchtfilter. Ja, dit zat weer vol met bladeren. Een aantal keren hadden we al gehad dat de garage een doos met bladeren liet zien die ze uit het filter hadden gehaald, bekende plaats dus (zelfde muis??). Gelijk alles gestofgezogen en schoongemaakt. Stonk verschrikkelijk. Twee muizenverjagers gekocht, deze maken een voor muizen irriterend hoog trillend geluid en zouden ze moeten tegenhouden (had ik al in ons vakantiehuis en lijkt  te werken), vier muizenvallen gezet, twee lampen met bewegingsmelders bij de auto’s neergehangen en beide motorkappen open. Donderdag zouden we met de cabrio naar Nora rijden. We legden alles in de achterbak en hierbij schoot een muis weg. Deze dook in de reserveband. Alles eruit gehaald en geprobeerd de muis te vangen. Maar deze was snel verdwenen in de kofferbakbekleding. Nu is dus ook de kofferbak leeg en staat ook deze open. Ellende!! Nog niets gevangen ondanks het feit dat ik gisteren alle vallen met de zo populaire kleine gehaktballetjes (köttbullar) heb gevuld. Iets wat een echte Zweedse muis toch niet moet kunnen weerstaan. Maar misschien bedenkt hij zich nog…

Over marja wagemans

Een hollandse dame die geniet van haar leven in Zweden. En holländsk tjej som upplever stor nöje med sitt liv i Sverige.
Dit bericht werd geplaatst in Blogg-nl en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op De “normale” tijd

 1. Jan zegt:

  Ja, de zomertijd. Ik vind het altijd wel prettig, je kunt in de zomer bijvoorbeeld met de racefiets (zonder licht) om half elf thuiskomen in plaats van half tien. Ook hou ik sowieso altijd al mijn elektriciteitsverbruik bij in de computer, compleet met grafiekje. Je ziet daar in een oogopslag dat het verbruik iets daalt bij aanvang zomertijd, en weer wat stijgt na het einde. Snap nooit goed de mensen die zeggen dat ze er niets van merken in hun verbruik.
  Helemaal een giller vind ik dat “last hebben” van dat uur. Je merkt het wel een paar dagen natuurlijk, maar, ik heb 29 jaar ploegendienst gelopen, en daar had ik een paar collega’s die verschrikkelijk last hadden van dat uur, en dan moet je je dus realiseren dat dat mensen waren die het hele jaar door s’morgens om zes uur uit de nachtdienst kwamen, en vier dagen later weer s’morgens om zes uur moesten beginnen in de vroege dienst. Maar nee, van die draai van 24 uur in vier dagen tijd hadden ze helemaal geen last, nee joh, ben je gek. Maar van dat uurtje ….. 🙂 .

  • Hej! Ja, ik vind het ook altijd geweldig die extra tijd ’s avonds. Uiteraard verbruik je meer stroom als de avond langer is. Wetenschappelijk blijkt het wel aangetoond te zijn dat mensen er last van hebben. Maar misschien is het ook een beetje trendy. Zelf heb ik er nooit iets van gemerkt vwb gezondheid. Groetjes!

 2. Rene Kemper zegt:

  Tja, die zomer/wintertijd….. ik kan me je gevoel voorstellen, zo vroeg al heel donker….
  Ik geloof dat ze in Nederland in 2020 willen gaan beslissen of ze alleen de gewone tijd gaan hanteren. Het lijkt me verstandig om dat te doen, maar dan ook met alle west-europese landen samen die binnen dezelfde tijdzone liggen… Ik vind het twee keer wisselen per jaar vervelend, ik merk het echt wel, dat ene uurtje.
  Mooi dat jullie tuin weer winterklaar is, met het blad weg door de slimme veegwagen van Hans.
  Nu de muizen noh he ? |Misschien een poes erbij nemen ?
  Lieve groet uit Apeldoorn, van Maria en mij

  • Hej! Ik hoop dat de zomertijd de vaste tijd wordt maar misschien is die kans niet zo heel groot. Wel inderdaad alle west Europese landen hetzelfde anders wordt het zo’n chaos. Nu met Finland is het altijd even nadenken. Poes, wordt wel genoemd als een oplossing. Maar onze buurman Henrik heeft er twee en die lopen ook hier bij ons. En ja, ons schnauzertje is gek op poes-jagen, afleren zal nog wel moeilijk worden. Toch maar niet, denk ik! Groetjes (ook van Hans!!).

 3. jondewi zegt:

  het is nog niet helemaal de “normale” tijd hoor, we lopen nog altijd een uur voor op de zonnetijd. Het VK loopt in de winter op de zonnetijd. Misschien daarom dat de Brexit zo moeilijk ligt, ze komen altijd een uur achter…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.