Tradities

Het is midsommarafton, de belangrijkste feestdag in Zweden. Veel vieren dit tesamen met familie en vrienden in hun vakantiehuis, “stuga” heet dit. Eigenlijk is morgen de echte feestdag, midsommar, maar de dag ervoor, midsommarafton wordt het midzomerfeest gevierd. Daarom is het de donderdag voor midsommarafton de drukste dag op de weg, iedereen moet richting zijn “stuga”. Veel files en ongelukken. En er wordt veel gewaarschuwd, iedereen moet voorzichtig zijn. Midsommarafton is een traditioneel vierende. Hier in Dalkarlsberg is het programma al jaren hetzelfde. In ieder geval de tijd dat wij er wonen, nu bijna 12 jaar. De midzomerboom wordt versierd. Op zijn plaats gezet, dan zingt het dorpskoor vier traditionele zomerliedjes, dan een toespraak en dan het dansen rond de zomerboom met de kinderen. Dit jaar is de toespraak weggelaten, er is een nieuwe woordvoerder van de streekvereniging en die heeft hier blijkbaar niet zoveel zin in. Sverker en ik komen net aan wanneer de boom op zijn plaats wordt gezet. We blijven tot het ronddansen, dan is het me wel genoeg. Er zijn veel mensen, ook hier zijn nu alle vakantiehuizen bemand. Veel ken ik er ook niet. Het feestvierende is meer voor kinderen, en die vermaken zich prima.  Na het vierende moet er uitgebreid gegeten worden. Dat doen Hans en ik ook, koudgerookte zalm, haring in kreeftensaus, tropische vruchtensalade en zeevisröra (eensoort smeuïge salade), alles op toast en geroosterd brood, we drinken er sekt erbij die we ooit eens van Vincent hebben gehad. Lekker en gezellig.
Mijn eierbroedacties zijn iets anders gelopen dan gedacht. Ik had de broedmachine gevuld met 24 eieren en dit werden 8 kuikens. 1 hiervan was te zwak en overleed de dag erop. De kip die op 9 eieren zat te broeden kreeg 4 kuikens. Totaal aantal kuikens dus 11. Eerst had ik 2 van de broedmachine onder de kip gezet en dit vond zij prima. Maar toen ik dit aan Hans vertelde vroeg hij mij waarom ik niet alle 7 eronder had gezet en hier had ik niet aan gedacht. Wel veel natuurlijk 11 kuikens voor een kip maar het is net aan de grens. Dus de andere 5 er ook bij gezet. De moederkip vond het prima en nu zorgt ze voor alle 11 dus. Ze zit een een apart hok nu met gaas voor het deurtje zodat de anderen haar kunnen horen en zien. Mogelijke latere integratie kan dit vergemakkelijken. Ik heb dus nu totaal geen extra werk aan de kuikens. Niet anders dan dat ze apart eten moeten en het hok goed doorgekeken moet worden (bakjes die omgegooid zijn, eten dat op de vloer ligt etc.). Het echte probleem komt natuurlijk over 4-6 weken als de moederkip er genoeg van heeft en vindt dat de kinderen het zelf moeten uitzoeken. Dan kan het weer zo worden dat ze in de tuin gaan slapen. Wat mij weer slapeloze nachten gaat opleveren…

Over marja wagemans

Een hollandse dame die geniet van haar leven in Zweden. En holländsk tjej som upplever stor nöje med sitt liv i Sverige.
Dit bericht werd geplaatst in Blogg-nl en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Tradities

 1. Rene Kemper zegt:

  Mooi hoe bij jullie op het Zweedse platteland de tradities in ere worden gehouden. Bestaan die tradities ook in de grotere plaatsen ? Ik durf bijna niet te vragen of er aan jullie feesten ook al “Nieuwe Zweden” meedoen…. durf jij daarop te antwoorden ?
  Mooi hoe je moederkip de zorg voor extra kleintjes aankan, een voorbeeld voor de mensen ?
  Je ziet, ik blijf wat kritisch ten opzichte van het ‘één geheel’ worden van mensen ie vanuit heel verschillende culturen komen. En ik voel me beslist géén boze witte oude man, maar een harmonische realist.
  Met groeten, als altijd…

  • Hej! Ja, in grote plaatsen bestaan die tradities ook. En hier doen er zeker ook nieuwe Zweden aan mee. Hier bij ons zijn er niet zoveel, zijn het meer Engelsen, Noren, Lithauers, Nederlanders en Denen. En die doen ook mee! Mijn kippenmoeder vindt het geweldig zoveel kinders. Ze verdedigt ze zeer fel, heb de eerste wond al op mijn hand gekregen. Groetjes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.