Irritant


Vorig jaar zijn er een aantal bosgebieden in en rond Dalkarlsberg afgewerkt. Iets wat wel te verwachten was, de bossen zijn hier zo rond de 50 jaar oud en klaar om geoogst te worden. Maar dit weghalen kan op verschillende manieren. Juist het gebied dat aan de weg naar Dalkarlsberg ligt, is erg lelijk afgewerkt. Veel takken zijn blijven liggen en de diverse bomen die zijn blijven staan hebben de stormen niet kunnen weerstaan. Er is een soort theorie dat loofbomen die in een te oogsten stuk bos staan zoveel mogelijk moeten blijven staan. Een aantal wordt geoogst en een aantal mag blijven staan. Hoe deze selectie in zijn werk gaat, weet ik niet en begrijp ik ook niet. Juist in het stuk bos aan de weg naar ons dorpje hebben ze veel lange, dunne berken laten staan. Deze hadden altijd steun gehad van de bomen om hun heen dus geen diepe wortels ontwikkeld. En veel zijn dus omgewaaid of hangen in andere bomen. Lelijk en totaal onnodig. Een leek had dit al kunnen voorspellen en de bedrijven die dit uitvoeren zijn juist expert hierin.
Aan de rand van Dalkarlsberg richting het schietveld ligt een leuk wandelpad. Ook hier hebben ze het bos eromheen weggehaald en hier hebben ze het nog iets lelijker gemaakt. Hier zijn veel van de gekapte bomen en alle opgestapelde takken blijven liggen. Waarom dit allemaal niet opgehaald is, en verzameld zodat het later verwerkt kan worden is iedereen in het dorp onduidelijk. Eigenaar van deze bossen en degene die opdracht heeft gegeven voor de afwerking van deze bossen is Sveaskog, een voormalig staatsbedrijf. We willen nu een actie opstarten om dit bedrijf erop te wijzen dat dit zo niet kan. Het hele uitzicht naar ons dorp is verpest en lekker relaxed wandelen gaat niet meer. Het wekt veel irritatie op. We vinden dat ze de bedrijven die dit gedaan hebben erop aan moeten spreken en zorgen dat het opgeruimd wordt. Gaat duur worden natuurlijk, al die grote machines kosten veel, veel geld. Tot nu toe hebben ze nog niet gereageerd op mail, maar een antwoord willen we hebben. Hieronder twee foto’s van het wandelgebied.

Over marja wagemans

Een hollandse dame die geniet van haar leven in Zweden. En holländsk tjej som upplever stor nöje med sitt liv i Sverige.
Dit bericht werd geplaatst in Blogg-nl en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Irritant

 1. Marijke Stelpstra zegt:

  Na lange tijd zit ik weer eens heerlijk te lezen op jouw blog en geniet van de verhalen en de mooie natuurfoto’s! Dit jaar, sinds lange tijd, weer eens op vakantie in het geliefde Zweden, Hagfors. Nu fijn met z’n tweetjes en met onze hond Noortje. Misschien dat Bas met zijn vriendin ook een weekje langskomen maar dat is tot op heden nog onduidelijk ivm hun afstuderen. We moeten nog even geduld hebben…eind aug. pas.
  Liefs Marijke

  • Hej! Ja, hond meenemen is nu makkelijk. 10 jaar gelden was dat een hele klus. Nu alleen maar een rabiësspuit… Hagfors is eigenlijk een Nederlandse enclave in Zweden. Veel wonen er en veel hebben er een vakantiehuis. Hebben jullie een huis van een Nederlander gehuurd? Wij zijn daar ruim 25 jaar geleden een keer vakantie gehouden. Was leuk toen. Eind augustus is best een prima tijd. Nog zomer maar alweer een beetje herfstinvloed. Mochten jullie in de buurt zijn, zijn jullie welkom hier. Laat het dan even weten, bak ik iets lekkers! groetjes Marja

 2. Jet zegt:

  Wij zien het ook om ons heen. Soms is het terrein redelijk schoon met nieuwe kleine aangeplante boompjes en ontdaan van veel losse takken en amper half omgevallen bomen en soms ziet het er ook zo bedroefend uit. Alsof er pas storm is geweest. Dat was ook de vraag van Hollanders die ons bezochten: is er daar storm geweest? Terwijl wij wel weten dat dat niet de oorzaak was.
  Het zal wel in de instelling zijn: men denkt niet aan wandelpaden, hoe het zicht er op is, de mensen die er wonen. Het gaat alleen om geld, een productiebos en meer niet. Heel jammer!

 3. jondewi zegt:

  Niet alleen bij jullie, hoor. Ook bij ons wordt het bos geoogst en bliijft er heel veel afval liggen. Op het wandelpad liggen verschillende bomen op de grond. Het is meer een hindernissenparcours dan een wandelpad…als de grote bosmachines het pad al niet vernietigd hebben. Bij ons is het voornamelijk Norrskog die de bossen oogst. Hier en daar, maar dat is zeldzaam, zie ik dat het soms wel goed opgeruimd is misschien zijn dat privébossen waar de eigenaar het zelf doet of wordt de oogst uitbesteed aan onderaannemers die wel zorgvuldig met het bos omspringen, ik weet het niet.. In elk geval is het vaak echt hemeltergend…

  • Ja, inderdaad hemeltergend. Kan begrijpen dat het veel geld kost, die dure machines en medewerkers. Maar het zou echt makkelijk beter kunnen. We moeten nog maar zien of we iets kunnen bewerkstelligen, groetjes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.