Theorie en oefening

Afgelopen weekend naar een cursus geweest. De vrijwilligersorganisatie waar Hans bij de regionale afdeling in het bestuur zit, gaf opleiding. Zaterdags van half negen tot half acht, zondags van negen tot 4 uur ’s middags. Deze organisatie wordt gebruikt door gemeentes bij crisissituaties en rampen. Denk hierbij aan bosbranden, wateroverlast, terreuraanslagen, vermiste personen etc. De vrijwilligers worden niet direct ingezet maar veelal ondersteunend. Bij de grote bosbrand afgelopen jaar hield dit in dat zij zorgden voor het transport van het eten, de slaapruimtes en de hygiene in en rondom de gebouwen waar de brandmannen sliepen. De cursus bestond uit veel theorie, over de menselijke basisbehoeftes, het verloop van een brand en brandbestrijding, hoe om te gaan met mensen in een crisis en de samenwerking met de gemeentes en de centrale hulpdiensten. Bij brandbestrijding was er nu geen mogelijkheid tot oefenen maar dat komt in de loop van het jaar. Eerste hulp zat er uiteraard ook in en hier was ruime mogelijkheid tot oefenen. Heel mooi, want hoewel ik al vaker een eerste hulp cursus heb gevolg, is oefenen vaak erg beperkt. Ook werd, meer gesimuleerd, een defibrillator, hartstarter, getoond. Zo’n apparaat staat bij ons in  het gebouw bij de kerk maar dat is, dacht ik, eigenlijk altijd op slot. Toch eens vragen hoe dat zit. Zoals een echte Zweedse cursus was de verzorging uitstekend. Uitgebreid koffie, lunch en diner. En natuurlijk moest het weer even tegen zitten. Leek het lente te gaan worden, de prognoses toonden wat heel anders. Op zondag zou het veel sneeuwen en rond het vriespunt zijn. Voor mij een reden om op die dag maar iets eerder weg te rijden. De cursus was in Örebro, een uur rijden, een kwartier eerder leek mij het beste. Ook andere cursus deelnemers, zelfs die nog verder weg woonden, zorgden dat ze op tijd waren. Maar helaas is niet iedereen zo fatsoenlijk, een Belgische familie die ook al langere tijd in Zweden woont en ook zo rond de 50 km moesten rijden, vond het niet nodig om eerder weg te gaan en liet meer dan twintig cursusdeelnemers meer dan een kwartier op ze wachten. Een excuusje en bedankje kon er niet af. En ja, in Zweden zegt niemand hier iets van maar er was ook een Nederlandse mee! Schrijf hier veel over omdat zo’n arrogante houding mij erg irriteert. Als er iets onverwachts gebeurd ok, maar wegomstandigheden moet je gewoon zelf incalculeren. Maar intressante cursus, ben nu volledig lid en hoop nog eens met een hulpactie te kunnen mee doen. Eerder deed ik wel mee aan acties omdat Hans erheen ging maar meer als koffiehulpje. En zoals ik schreef, we zitten weer in de sneeuw. Veel ook, vannacht zal het rond -10 worden. Niet ongewoon voor februari maar na de mooie dagen en de groene tuin toch een domper. Voor mijn kippen ook, die waren alweer aan het rondlopen buiten. De sneeuw lokt ze niet, ze kijken wel even maar het hok gaan ze niet uit.

Advertenties

Over marja wagemans

Een hollandse dame die geniet van haar leven in Zweden. En holländsk tjej som upplever stor nöje med sitt liv i Sverige.
Dit bericht werd geplaatst in Blogg-nl en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Theorie en oefening

 1. Carolien zegt:

  Marja ik lees je berichten altijd. Hoewel jij dat niet weet 😄. Maar als Belg ben ik het volkomen met je eens. Te laat komen hoeft niet. Ik ben ook altijd liever te vroeg dan te laat.
  Groetjes vanuit Assen
  Carolien

 2. Jet zegt:

  Bij jullie dus ook, ik zag de sneeuwbuien al hangen..Aan de andere kant zijn de planten en knoppen weer beschermd tegen de ergste koude. Nee voor echte lente moeten we nog even wachten.
  Gefelciteerd met je diploma. Nu de praktijk nog afwachten, maar ’t geeft toch een prettig gevoel dat je de basis geleerd hebt,. Ik ga zelf volgende week weer voor reanimatie en AED.
  Ha det bra!
  Jet

  • Hej! Ja, daar heb je gelijk in. Maar die knoppen lijken nu opgegeten te worden door de reeën. Ze hebben echt honger en struinen de hele tuin door. Moet Sverker er maar op af sturen! Voor mij was het de derde keer dat ik Eerste Hulp deed maar nu kregen we echt veel oefentijd en dat is goed. In de praktijk lijkt het mij ook heel anders dan met zo’n halve pop die geheel aangeeft of je goed drukt en goed beademt. Maar beter dan niets. Succes! groetjes, Marja

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.