Verkiezingen

Aanstaande zondag kan er gestemd worden. Zowel voor de regering, de provincie en de gemeente. Wij mogen stemmen voor de provincie en de gemeente. Omdat we geen Zweedse nationaliteit hebben zit stemmen voor de regering er niet in.
Vele weken overheerst de verkiezingen al het nieuws. De laatste week wordt bijna de gehele avond op de nationale zender SVT1 over de verkiezingen gepraat. Discussieprogramma’s, debatten en speciale onderwerpen.
Belangrijke items zijn: gezondheidszorg; opleiding, scholen; integratie en opvang van vluchtelingen, milieu, openbaar vervoer en openbare service.
Ik geloof dat er geen grote verschillen zijn met Nederland, ook hier zijn er vele diverse partijen. Zo is er “Sverigedemokraterna” met meer extreem rechtse ideeën en een afwijzende opvang van vluchtelingen-politiek. Deze partij krijgt een behoorlijke hoeveelheid stemmen in de peilingen. Geen van de andere partijen wil met deze partij samenwerken. Misschien een beetje vergelijkbaar met de Partij voor de Vrijheid in Nederland. Sverigedemokraterna praat ook over het verlaten van de EU, een zgn SWEXIT. Hier willen ze dan een referendum over organiseren. Volgens de nieuwszender is nog altijd meer dan 50% van de Zweden voor de EU. De kans dat dit echt gaat gebeuren is klein. Gelukkig maar, ik weet niet hoe het dan gaat met buitenlanders zoals wij die hier wonen. Nu als EU inwoner zijn er veel voordelen.

De prognoses wisselen veel nu zondag dichterbij komt. De grootste partij Socialdemokraterna ( een beetje PVDA ) heeft nu 24,1 % van de stemmen, Sverigedemokraterna zit daar dicht op met 19,6 %. Ze zijn wel iets gezakt. Afwachten. Ik vind het wel een beetje eng deze uit de EU dreiging, hopelijk valt dit mee. Misschien heeft de EU niet gebracht van iedereen hiervan verwacht heeft maar voor mensen zoals wij die naar een ander EU land zijn verhuist geeft het veel voordelen. (als je op het plaatje klikt ga je naar de verkiezing-prognose site, uiteraard is deze in het Zweeds)

Over marja wagemans

Een hollandse dame die geniet van haar leven in Zweden. En holländsk tjej som upplever stor nöje med sitt liv i Sverige.
Dit bericht werd geplaatst in Blogg-nl en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.