Omheind

De everzwijnen blijven ons bedreigen. Diverse tuin en graslandjes zijn al omgeploegd in de omgeving. Dit willen wij ons besparen. Hans heeft daarom het hele landgoed omheind met drie draden schrikdraad. Er staat nog geen stroom op maar dit kan eventueel. Een generator hebben we bij de kippen en deze heeft meer capaciteit dan we voor de kippen gebruiken. Mocht het nodig zijn dan wordt het nog wel een strijd tegen het onkruid en de jonge boompjes. Dit alles groeit heel hard en een inspectie van de omheining zal bijna dagelijks nodig zijn. We hopen maar dat de zwijnen schrikken van de draad en niet de stroomstoot nodig hebben om ons links te laten liggen. Ze moeten toch eigenlijk van alle andere omheiningen al geleerd hebben dat hier niet tegenaan gelopen moet worden. We wachten af.
Het is natuurlijk geweldig om zo tussen de bossen te wonen, zo dicht bij de natuur. Maar dit kan ook slapeloze nachten veroorzaken. Zo is ons jonge ree-dametje met de drie jongen weer langs gekomen gisteren. Er waren er nog twee. Ze waren nog steeds erg klein. Ze keek in de ruif maar hier heb ik niets meer in gedaan. Denk en vind dat er in de natuur genoeg te vinden moet zijn. Maar blijf twijfelen. Moet mij bedwingen om toch brokjes in de ruif te doen. Het is zo aandoenlijk, die kleine beestjes. Hoeveel zullen het overleven ? We wachten af.
Tja, en dan de vogeltjes. Een vogel heeft een nestje gemaakt in een steunpaal van de carport, net tussen de daksteun. Een klein plekje, en dan vier jonkies. Vanmorgen gingen we vroeg naar Nora en ja, toen lag er een op de grond onder het nest. Terug erin gezet en toen viel mij ook op dat deze veel kleiner leek dan de anderen drie. Koekoeksjongen? Maar drie, dat leek mij onlogisch. Toen we terugkwamen lag er weer eentje naast, dezelfde leek mij. Hans heeft een plank onder het nestje gemaakt met steunbalkjes en ik heb hier gras en bladeren op gelegd. Het kleintje weer in het nest gezet. Maar dit is toch een beetje voor God spelen, misschien moet het zo zijn dat deze ene afvalt. Ook dit wachten we af.
Mijn eierverkoop gaat slecht, tenminste het productiegedeelte loopt slecht. Heb 10 kippen, 1 heeft jongen, dus legt niet. 2 zijn broeds en blokkeren de legnestjes voor de overige 7. Daar komen dus weinig eieren nu vanaf, 4 hooguit  per dag, gemiddeld 3. Meestal staat er een file voor de legnestjes. Tenminste de 2 legnestjes die ik binnen in het hok heb, buiten zijn er nog 4 maar deze zijn niet populair. En dan heb ik er nog 3 bij gemaakt binnen. Ook deze zijn niet populair. Moeilijk die dames! Zou weer willen schrijven: ik wacht af…
Mijn broedmachine begint in zijn eindfase te komen, dinsdag moet van de 24 eieren de eerste eruit komen. Zaterdag stoppen we het draaien van de eieren en wordt er meer vocht toegevoegd: inderdaad we wachten af!
Overigens slapen de vier weken oude kuikens gewoon op de hoge stokken met hun moeder, tantes en papa. Gisteren lag er een kuiken bovenop zijn moeder, lijkt mij niet zo geweldig maar ma vond het blijkbaar prima!
Hieronder nog een foto van het meer bij Nora, vanmorgen om 8.30 uur. Je ziet het stralend weer, het is nu al een paar dagen tussen de 25 en 30 graden en niet wegsmelten is haast onmogelijk.

Over marja wagemans

Een hollandse dame die geniet van haar leven in Zweden. En holländsk tjej som upplever stor nöje med sitt liv i Sverige.
Dit bericht werd geplaatst in Blogg-nl en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Omheind

 1. Jet zegt:

  Weer thuis, Zweden dus.
  Heb nog zitten denken over de reeën. Ik zag dat het weer zeer droog is geweest. Hebben die reeën niet meer behoefte aan wortels? Die zijn vochtig…
  Waarom voer je in de winter wel bij en in de zomer niet? Het is nu zeer droog, dus ongewone situatie. Misschien moeten die dieren dan toch wat extra’s hebben, wat vocht bevat?
  Of je moet denken: de natuur zijn gang laten gaan, Maar dan wel bijvoeren in de winter, moeilijk hoor. Ik ben een vrouw uit de stad, dus eerlijk gezegd weet ik er niets van, maar mijn gevoel zegt: bijvoeren omdat het zo warm en extreem droog is.
  Zag onderweg, 1 eland in Noorwegen, een hert in Zweden en diverse reeën in het akkerland staan grazen. Verder nog een hele grote vos met mooie dikke straart. Prachtig al die wilde dieren.
  Noorwegen is echt heel verrassend en adembenemend mooi. Toch was ik af en toe behoorlijk gestresst in die nauwe tunnels en steil dalende smalle wegen. Gek genoeg voelde het ook weer heel vertrouwd weer terug in Zweden te zijn. Zou niet in Noorwegen willen wonen, maar voor vakantie is het prima. Groet, Jet

  • Hej! Brokjes, wat we gewoonlijk voeren, zit geen vocht in. Wortels is volgens mij nu niet meer aan te komen, eind van het seizoen. Ik heb een emmer met water staan en hier vlakbij is een kanaal. Nou, ja een Zweeds kanaal, hooguit 2,5 m breed,maar gegraven. Daar staat water in. Ik denk dat altijd voeren ze afleert zichzelf te redden en dus niet goed is. Maar wat weet ik…
   Ja, Noorwegen is vreselijk mooi maar veel moeilijker om in te wonen, tenminste buiten de steden lijkt mij. Is er nog iets van je plantjes over? Groetjes, Marja

 2. Jet zegt:

  In dit geval eerst Zweden, maar dat is ook thuis;-)

 3. Jet zegt:

  Als ik die laatste zin lees, denk ik: Nora? IJs !!!!! Mmmmmmm.

  In Noorwegen is het ook nog steeds goed weer, Vandaag wat minder warm, maar dat is ook goed.
  Ik houd mijn hart vast voor de tuin in Zweden, al die droogte en hoge temp. Nog erger is het voor de boeren.
  Na morgen zakken we weer af naar Värmland en weer terug naar huis. Ook wel weer lekker.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.