Poep tellen!

Zondags als we met Sverker willen gaan wandelen, rent ons hondje hard blaffend naar buiten. Hij blaft erg opgewonden, op een manier die wij niet eerder opgemerkt hebben. Ik vraag mij af wat eraan de hand is. Sverker rent hard het naastgelegen kale bosgebied op (waar ze in september de bomen weg hebben gehaald) en met veel moeite weet ik hem net voor de bosgrens te pakken. Ik doe hem aan de riem. Hij blijft blaffen en piepen. Dan zie ik twee mensen iets verderop in het bos staan. Ongewoon om mensen achter ons huis in het bos te zien. Ik laat Sverker weer los, die rent op hun af en ik loop achter hem aan. De twee mannen zijn niet blij met een blaffende hond, ook al is het een klein hondje, een dwergschnauzer. Ik vraag wat ze hier doen en als antwoord tonen ze mij een tabel waar ze iets op ingevuld hebben. Ze blijken poep te tellen om de hoeveelheid dieren te bepalen. Ze kijken naar elandenpoep en reeënpoep. Ze tellen per 100 m2. Het is meestal een jachtteam dat deze tellingen verricht en het resultaat wordt o.a. gestuurd naar de eigenaar van het bosgebied en de provincie. Volgens onze twee jagers hadden ze nog niets gevonden. Qua elanden verbaasde mij dat niet maar reeën zouden ze toch wel moeten zien. We hebben zelf de gehele winter minstens zes reeën gevoerd. Nu het warmer is geworden hebben deze zich weer in het bos teruggetrokken, dus misschien zitten ze verder weg.
Elandensporen zie ik altijd wel. Naast ons huis loopt er vaak een eland van het bos en weer terug. Nooit gezien, alleen de sporen. En waarschijnlijk poept deze dan niet! Ook kunstig want een eland blijkt 16,6 keer per dag te poepen. Blijkbaar niet als die hard loopt!
Op de terugweg weer naar huis zie ik onze oude nummerborden hangen. Deze hangen op de grens van ons gebied. Gisteren hadden Hans en ik het hierover. Die van de Volvo 850 wist ik te herinneren maar van de C70 niet. Nu kan ik nog even mijn herinnering opfrissen. De borden reflecteren als je er met een zaklantaarn op schijnt en dat is juist de reden dat we op gehangen hebben. Zo is makkelijk de grens te zien van een afstand.

Over marja wagemans

Een hollandse dame die geniet van haar leven in Zweden. En holländsk tjej som upplever stor nöje med sitt liv i Sverige.
Dit bericht werd geplaatst in Blogg-nl en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.