Een huis verhuizen

De foto hierboven is van het hier in de buurt liggende plaatsje Gyttorp (spreek uit Gi-torp) van rond 1940. Dit plaatsje rijden we doorheen als we van Örebro-Nora naar Dalkarlsberg gaan. Gisteren waren we oude boekjes aan het bekijken van de omgeving. En toen ontdekten we dat op deze foto “onze” Herrgård staat. Tja, eigenlijk kunnen we niet van “onze” spreken. Het grote huis dat je in het midden op de foto van Gyttorp ziet is hetzelfde huis als op de foto hiernaast. Het is anders geverfd en er zijn wat veranderingen doorgevoerd, zoals een portiek en een erker. Maar de basis komt van ons huis. Zie bijvoorbeeld de twee ramen boven het portiek (beter te zien op de foto eronder).  Nu zagen we waar het gestaan heeft in Gyttorp. Op de grote foto hieronder zie je de Herrgård zoals hij bij ons op het landgoed gestaan heeft. Wij wisten dat deze verhuist was naar Gyttorp maar hadden ons nooit gerealiseerd dat we zelfs een foto van “onze” herrgård hadden waarop deze in Gyttorp stond.
Zo rond 1940 hebben ze het centrum van dit plaatsje geheel gerenoveerd en is de Herrgård helaas afgebroken. Er staan nu rijtjeshuizen met een winkelrij. Hier in de omgeving staan meer huizen die verhuist zijn. Een houten huis wordt dan zorgvuldig afgebroken, genummerd, de balken getransporteerd naar de nieuwe plaats en dan weer opgebouwd.
dalkarlshyttan omkring 1900
Een advies is om het opbouwen te laten uitvoeren door degene die het ook afgebroken heeft, dat voorkomt problemen. Een huis verhuizen gaat hier dus niet altijd met het gehele huis op een trailer maar gedemonteerd.
Twee foto’s van een huis in opbouw: let op de nummerplaatjes op de balken! (foto’s van byggahus.se)

Over marja wagemans

Een hollandse dame die geniet van haar leven in Zweden. En holländsk tjej som upplever stor nöje med sitt liv i Sverige.
Dit bericht werd geplaatst in Blogg-nl en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Een huis verhuizen

 1. Pingback: In paniek | marja wagemans

 2. Pingback: Stukje historie weg | marja wagemans

 3. Jet zegt:

  Heel leuk om te lezen. Ik houd wel van die historische feitjes en bijzondere gebeurtenissen.
  Wat een werk zal het zijn geweest om dat gebouw uit elkaar te halen en weer netjes op te bouwen.
  Weet je waar je ook veel over de historie van oude gebouwen e.d. kan vinden in de Saxon verzameling, in de Stadsbibliotheek van Örebro. http://bibliotek.orebro.se/saxonarkivet
  Je kan er gaan zitten lezen, wij heben geen P-nummer dus konden niets meenemen, maar we hebben terplekke wel veel leuke info en foto’s gevonden. De Saxon bieb is een collectie met boeken die alleen over Örebro län gaat. Zowel historisch materiaal als romans/boeken over de streek. Ze staan netjes op onderwerp en Länsdeel.
  Wat betreft de foto (ca. 1940) van het huis: kan het zijn dat op die plek nu en parkeerterrein ligt met daarachter een meer? Ik dacht de plek te herkennen….

  • Hej! Ja, er is veel te vinden over historie van oude gebouwen. Werkte ooit eens in hetzelfde gebouw als waar het arkivcenter zit aan de Nicolaigatan. Ook veel te vinden.
   Nee, de plek is midden in het dorp bij een bedrijvengebouw met een winkel eronder. Dat centrum is destijds ontwikkeld door de Engelse architect Erskine. Daar maakt Gyttorp veel reclame over. Echt jaren 50 stijl. Met de meeste ramen op de zonkant en slapen doe je op het noorden. Goed over nagedacht! Vandaag weer kort sneeuw gehad maar de lente zet nu door zeggen ze! Groetjes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.