Stemmen

Als Nederlands staatsburger mag ik in Nederland stemmen voor de regering. Omdat ik in Zweden woon en geregistreerd ben als inwoner mag ik daar stemmen voor de gemeente en provincie.
Eigenlijk dacht ik niet meer te stemmen in Nederland maar nu er partijen zijn die een evt. “Nexit” ondersteunen leek het mij beter om toch te stemmen voor de regering. Er is een goede website die dit alles uitlegt, klik HIER. Hier hebben wij ons geregistreerd en daar heb ik gekozen om het stemformulier toegestuurd te krijgen. Dat kon ook via mail en dan moest je zelf alles uitprinten en opsturen. Helaas is mijn printer zeer onbetrouwbaar. Het lukte mij maar net om het stemregistratieformulier op een acceptabele manier afgedrukt te krijgen. Op een of andere manier verdwijnen er letters, geen hele zinnen maar bepaalde posities heeft de printer moeite mee. De hele boel ingescand (dat kan de printer/scanner/kopieerder wel!) en via mail ruim op tijd ingestuurd. Kreeg direct een ontvangstmail. Goed geregeld leek dit alles. Maar toch is er iets mis gegaan. Niet met ons gelukkig. Wij ontvingen onze stemformulieren ruim een week geleden en hebben ze donderdag 2 maart op de bus gedaan. Ruim op tijd om de ontvangstdatum van 15 maart 15.00 uur te halen. Maar donderdagavond kreeg ik een mail over de stemformulieren. Er zijn een flink aantal formulieren te laat of nog niet verzonden. En dan wordt het dus dubieus of die met terugsturen de ontvangstdatum halen. Er was een nieuw formulier ontworpen en hier zijn problemen bij opgetreden. Vervelend en ik ben blij dat wij dit ontlopen zijn.
Ja, een evt. “Nexit” en evt. “terug naar de gulden” ontwikkeling. Ik denk dat de EU regels gunstig zijn als je in een ander EU land woont. Wij hebben hier nu wel een permanente verblijfsvergunning maar bij een afsplitsing van Nederland kan dit best gevolgen hebben voor ons verblijf hier. Ook lijkt het mij economisch niet gunstig om uit de EU te gaan en ook terug naar de gulden lijkt mij een dure en onwenselijke stap. Natuurlijk zijn dit mijn ideeën.
Zweden is in 1995 in de EU getreden. Hier was in 1994 een referendum over gehouden. Toen was 52,6 % voor toetreding. Ook in Zweden zijn er partijen die als een van hun programmapunten het verlaten van de EU hebben. In ieder geval hebben Sverige Demokraten (SD, “Zweden voor de Zweden”) en de Vänsterpartiet (de Linkse partij) dit in hun programma staan. De eerste heel stellig, de tweede ziet dit meer op de langere termijn.
koers-sv-euroZweden is niet meegegaan met de EURO en heeft gewoon de Zweedse kroon gehouden. In 2003 was er een referendum en hier stemde ruim 55 % tegen invoering van de EURO. In 2015 is dit nog eens getoetst met een onderzoek en toen was 75% tegen invoering. De valutakoers Zweedse kroon, EURO wisselt behoorlijk. Dat ligt aan beide valuta’s. De piek in november had er mee te maken dat de Zweedse kroon omlaag was gegaan. Waarom? Tja, dat is nog weleens moeilijk te begrijpen voor mij…..

Over marja wagemans

Een hollandse dame die geniet van haar leven in Zweden. En holländsk tjej som upplever stor nöje med sitt liv i Sverige.
Dit bericht werd geplaatst in Blogg-nl en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Stemmen

 1. Jan zegt:

  Hallo Marja.

  Ik heb je verhaal met belangstelling gelezen. Persoonlijk ben ik tegen een EU zoals die momenteel is vormgegeven, maar dat is uiteraard afhankelijk van je specifieke situatie. Ik begrijp dat het in jouw geval gunstig is, ik bedoel, het is voor EU-burgers een stuk makkelijker geworden om in een ander EU-land te gaan wonen. Dit deel van de samenwerking kan ik dan ook toejuichen.
  Een van de misstanden waarover ik minder te spreken ben is bijvoorbeeld het pensioen van de EU-parlementariërs, naar aanleiding van een bericht van een paar weken geleden. Ik weet niet of je dat in Zweden hebt meegekregen, maar in het kort komt het er op neer dat een Nederlands pensioenfonds al op de uitkering moet gaan korten als de dekkingsgraad langdurig onder de 104% komt, maar de euro-parlementariërs in Brussel hebben zichzelf onlangs een pensioenverhóging totgekend terwijl de dekkingsgraad van hun pensioenfonds 37% is! Het tekort, ik meen iets van 250 miljoen, werd gewoon uit een ander budget gehaald.
  Ook voor wat betreft de terugkeer naar de gulden is het volgens mij een vraag van of dat gebeurt vóór we leeggelopen zijn op Zuid-Europa of erna. Immers, mijn pensioen- en spaargelden staan momenteel in dezelfde valuta-eenheid als die van Griekenland, Italië, en Spanje, bepaald geen geruststellende gedachte. Nee, dan heeft Zweden dat toch een heel stuk verstandiger aangepakt, gewoon de eigen munteenheid aangehouden, en dat zelfs meerdere keren door haar burgers laten bepalen, een niveau van volksvertegenwoordiging waar ik in mijn pseudo-democratisch Nederland alleen maar van kan dromen. Ik denk daarom dat je een verstandig besluit hebt genomen door in het mooie en stabiele Zweden bent gaan wonen, misschien volg ik ooit nog wel eens.

  Met vriendelijke groet, Jan.

  • Hej Jan! Tja, dat graaien komt overal voor, helaas. Slechte zaak. Weet bv. dat een ex-collega bij de EU ging werken en geen belasting hoefde te betalen! De EU heeft ook veel idiote regels en grijpt teveel in in lands eigen zaken. Ik las in de diverse verkiezingsprogramma’s dat bv. die verhuizingen van Straatsburg naar Brussel gestopt moeten worden, dat is een goede zaak. Het moet hervormd worden. Maar een deel zaken zijn uiteraard wel goed, vind ik. Mijn pensioen is ook in Euro, moet maar zien hoe dat gaat…

 2. jondewi zegt:

  hej,
  Ik ken niet zo heel veel over de EU – een ver van mijn bed show – maar waarom denk je dat een eventuele Nexit negatieve gevolgen zou hebben voor je verblijf hier?
  John

  • Hej! Zelf ben ik ook geen expert maar een heleboel zaken zijn geregeld op EU niveau. Zoals gelijke behandeling, werk etc. Veel EU landen hebben ook belastingafspraken etc. Contacten met landen onderling zijn via de EU gemakkelijker en daar heb je als EU burger veel nut van. Dus ik denk dat het beter is om een EU te hebben. Ook las ik dat veel buitenlanders die in Engeland werken (zelfs langere tijd) nu het risico lopen hun werkvergunning te verliezen. Praktisch weet ik niet of een permanente verblijfsvergunning alle deze problemen voorkomt. Maar de onduidelijkheid lijkt mij niet prettig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.