Dennengeur!

bild-1-7Deze titel is een beetje gestolen van Hans, hij had het over dennenshampoo, dat het zo bij ons daar naar rook en of ze niet een ander luchtje konden nemen. Ze zijn n.l. het bos tussen ons en de weg naar Eriksdal (100-150 meter) aan het weghalen. En dat ruikt heel erg naar dennengeur. De foto hierboven is genomen ongeveer 50 meter van de weg van Eriksdal richting ons huis. Ben met Sverker over de takken en rommel richting ons huis “gelopen”. Sverker vond het niets, hij probeerde op vele manieren mij tegen te werken. Ik zag het probleem niet, een beetje springen en zorgen dat je op de goede plaats terechtkomt moet kunnen. Maar bij zo’n klein hondje is dat iets anders, hij zonk telkens door de takken heen. Hieronder een foto weer iets verder richting het huis, hier zie je hoe open het nu ligt.
bild-2-8Het is veel lichter nu, niet zo ingesloten maar het is wel erg wennen. Als ik de slaapkamer in kom zie ik de open vlakte en zou evt. op de weg naar Eriksdal kunnen kijken. Hier rijdt niet echt vaak iets, er wonen 3 gezinnen aan deze weg en deze loopt dood. Maar het voelt wel anders, van “niemand-ziet-me” naar “oei, ziet-iemand-me?”. Buurtbewoners zullen wel eens de weg op wandelen (hij gaat redelijk omhoog) alleen om eens naar ons huis te kijken. Er zijn veel mensen benieuwd hoe het eruit zit “där uppe”. Maar echt inkijk hebben we niet, dus eventjes wennen aan het licht en de onbekendheid. En eens kijken wat onze in de winter te voeren reeën gaan doen.
Hier nog de weghaalmachine bezig gezien vanuit onze veranda, hij is net aan de rand van onze tuin bezig.
bild-2Kunstig apparaat, verbaas me elke keer over de brede functionaliteit: afzagen, boom vasthouden zodat deze gekanteld wordt naar de goede plek, takken verwijderen, op een juiste lengte afzagen zodat het gelijke stukken worden, takken weghalen, afzagen tweede deel etc, totdat de top over is en deze wordt dan opgetild en op de takkenverzamelplaats neer gelegd.

Over marja wagemans

Een hollandse dame die geniet van haar leven in Zweden. En holländsk tjej som upplever stor nöje med sitt liv i Sverige.
Dit bericht werd geplaatst in Blogg-nl en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Dennengeur!

 1. Jet zegt:

  Uitzicht op een nieuwe toekomst in je leven wordt hier wel heel letterlijk vorm gegeven…;-)
  Maar naast de negatieve dingen levert het ook positieve dingen op: niet alleen je uitzicht wordt anders maar de opgaande, dan wel ondergaande zon (ik weet niet wat/ of dat bij jullie ook van toepassing is?) krijgt nieuwe kansen om zich in al zijn pracht te laten zien.
  Deze ervaring hadden wij toen de helft van het bos achter ons huis gekapt werd. Na 2 jaar zijn de reeën bij ons weer terug en ook de nieuwe aanplant groeit al weer lekker.
  Het licht geeft ook weer nieuwe ruimte voor ondergroei waardoor er in het voorjaar weer heel veel wilde bloeien gaan groeien, die de “rommel” een beetje uit het zicht houden.
  Wat “jondewi” zei hebben wij ook gedaan; elke keer als we gingen wandelen haalden we een aantal takken weg, zodat we zelf weer wat paden gecreëerd hebben. Bovendien was er natuurlijk al een “tractorpad”, en vandaar hebben we het wat uitgebreid.
  Verder viel me nog iets op. Ik zag dat vogeltje voor het raam en die had wel een hééééél bijzonder pootje….Een nepvogel als waarschuwing voor het raam, zodat andere vogels er niet tegen aan vliegen of zo? Of was ie wel echt, dan was het wel een bijzonder exemplaar…..
  Tot slot, wat de älgflyggor betreft: ik heb er nog geen een gezien. Al helemaal weinig insecten, zelfs weinig muggen. Ook het wespennest in het vogelhuisje, waar ik maandag nog wespen in en uit zag vliegen, lijkt nu verlaten. De herfst is duidelijk begonnen.

 2. jondewi zegt:

  Ik hoop maar dat ze de rotzooi een beetje opruimen en niet, zoals gewoonlijk, alles laten liggen waar het ligt. Wij hebben het bos achter ons huis wat opgeruimd en nu groeit er weer korstmos en komen er meer hertjes op bezoek… en we hebben droog hout voor een kampvuurtje.

  • Hej!
   Wat vervelend! Tja, hier hebben ze in ieder geval alles al uitgesorteerd, de types hout en de takken. En we hebben een kontaktpersoon, dus die bellen we dan. Volgens mij zijn ze verplicht het op te ruimen. We hebben al eerder klachten ingediend en tot nu toe hebben ze alles opgelost(Sveaskog). Groetjes!

   • jondewi zegt:

    Bij ons is “ons” bos eigendom van de kommun, Enerzijds hebben we geluk dat het bos enkel toegankelijk is via private eigendommen – het ligt geklemd tussen de rivier en private gronden – anderzijds ligt het er wat verwilderd bij en wordt het “onderhouden” door de twee vaste bewoners van de straat.
    Ik zie dat de bossen die eigendom zijn Norrskog, er na de kap “chaotisch” bijliggen. Niet leuk als je door de bossen wilt wandelen maar ik heb de indruk dat de bossen zo uitgestrekt zijn dat er eigenlijk geen buren zijn die kunnen klagen, De mentaliteit in Norrland kennende zal er niet zo gauw geklaagd worden. Hier gaat het van “leven en laten leven”… heel andere mentaliteit dan in de lage landen.

   • Van de gemeente, die doet er dus verder niets aan begrijp ik. Jammer, klinkt dat jullie dat dus zelf moeten onderhouden. Zoals jullie nu gedaan hebben. Aan de andere kant heeft de gemeente wel geld gehad voor het hout. Ik zou het nog eens ter discussie stellen.
    Bij jullie is het veel groter natuurlijk. Het kan zijn dat ze het wel aan gaan platen of dat het door natuurlijke aanplant langzamerhand beter wordt. Duurt helaas tientallen jaren. De mentaliteit hier is ook dat er veel geklaagd wordt maar het wordt nooit aangekaart. Dat doen wij wel en tja, dat kan Nederlands zijn, natuurlijk. Groetjes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.