Verkeerde plaats en tijd

Deze week reed ik de kat van mijn buren, iets verderop, dood. Ik reed zoals gewoonlijk iets voor half zeven weg. Het is dan nog donker. De sneeuw is weg dus dan is het echt aardedonker. Op de weg die aansluit op onze weg staan drie lantaarns, halverwege, bij het een na laatste huis, de lithuaers, en aan het einde bij de brug. Dat is het enige licht dat er is. Ik reed rustig en net bij oprit van Tomas en Gun zag ik even een schaduw en toen ging de auto met de wielen ergens overheen. Ik schrok, reageerde niet gelijk en zag in mijn spiegel een heuveltje op de weg liggen. K.. ik was ergens overheen gereden. Auto stil en eruit, erheen, een kat pikzwart, leek dood. Ik ben nogal een lafbek met dit soort zaken dus durfde het beest niet aan te raken. Ik liep naar Lisbeth en Per, het eerste huis, er brandde licht. Lisbeth opende in ochtendjas en stelde vast dat een zwarte kat van de Lithuaers was en daar brandde licht. Ik dus daarheen. De opa die open deed, sprak geen Zweeds, toen kwam er een meisje zij keek heel geschrokken maar zei niets. Toen kwam de pappa, hij liep mee, huilde hard toen hij de kat zag, pakte deze op en stelde vast dat hij dood was. Sigrid bleek de kat te heten. Ik liep mee, vertelde dat ik het erg vond, bood mijn excuses aan. Er was niet veel meer te doen, dus terug in de auto en snel richting bus. Daar kwam deze net aan en kon ik nog mee tot mijn verbazing. Ik was een beetje geschokt maar kon niets hieraan doen. Soms gebeurt iets. ‘S middags kocht ik twee kadootjes voor de kinderen en ging er ’s avonds langs. Ze waren bedroefd maar begrepen wel dat dit niet mijn schuld was. Ze namen weer een nieuwe kat vertelden ze, ook weer een pikzwarte… Tja, was toch niet te ontwijken geweest, welke kleur het beest ook had. Ik heb hem nauwelijks gezien.
Örebro is zich aan het opmaken voor kerst. Kerstverlichting hangt al, een grote kerstboom staat op het plein en de adventskalender in de ramen van het gemeentehuis is alweer klaar. Het thema is nu hoe buitenlandse kunstenaars Zweden zien. Bijzonder thema dus. 24 kunstwerken, elke avond om 17.00 wordt er een raam geopend. De eerste 1 december. lees meer HIER, gooi het in google vertaal.
Het is hier weer warm geworden, nu rond de zes graden. We zitten in de droevigste tijd, het wordt licht zo rond half acht en om half vier begint het alweer te schemeren. Echt korte dagen dus, worden nog korter tot 23 december. Dan wordt het licht om 8 uur en donker om 15.00!! En dan worden de dagen langer. Dit is iets wat erg vervelend is, vind ik. Kan er niet aan wennen. En nu er geen sneeuw ligt is het echt donker. Met sneeuw ziet alles er veel lichter en vrolijker uit. We wachten af, de prognose voor volgende week is nog steeds hetzelfde als nu. De bijgevoegde foto is vanuit het bos voor ons huis genomen. Je ziet hierop ons huis, links, in het midden de handelsbod, vooraan de carport en rechts de Torp. Bij de wal begint ons terrein. Hans is bezig wallen om het terrein aan te leggen. Hier kunnen kleine dieren bescherming zoeken en de winter doorstaan.
IMG_1024

Over marja wagemans

Een hollandse dame die geniet van haar leven in Zweden. En holländsk tjej som upplever stor nöje med sitt liv i Sverige.
Dit bericht werd geplaatst in Blogg-nl en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Verkeerde plaats en tijd

 1. René Kemper zegt:

  Hoi Marja,
  Wat een akelige ervaring zeg. Maar je doet zoiets nooit expres én je hebt het lief gemeld en aan ‘nazorg’ gedaan. Een compliment dus voor jou ! Als kattenliefhebber is het mij ook een keer overkomen, op de motor in een bocht dartelden opeens twee jonge katjes over de weg. Op een motor kan je niet snel uitwijken, dus ik heb er eentje geraakt. Meteen omgekeken maar ik zag niets meer, en ben toen maar doorgereden. Maar niet met een trots gevoel…..
  Ik herken ook je gevoel bij de korte dag momenteel, helemaal bij jullie. Ik hoop dat er gauw een mooi (maar dun) sneeuwdek valt, dat geeft inderdaad zo’n mooie en lichtere aanblik.
  Ook nogmaals een compliment voor je leuke en informatieve stukjes.
  Een dikke hug voor jullie !
  van René

  • Hej Rene!
   Vreselijk van die katjes, denk dat je dat nog steeds voor je ziet. Tja, het is niet te voorkomen en in mijn geval zag ik echt niets komen dus kon niets meer doen. Hoop dat ze er een beetje overheen komen. Er ligt hier nu een licht laagje sneeuw maar de temperatuur gaat van 0-1 naar 6, neem aan dat het snel weg is.
   Groetjes aan Maria, hejdå, Marja

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.