Warm!

orebroEr wordt veel gepraat over de klimaatsverandering. De temperatuur die we nu hier hebben is erg ongewoon. We hebben zo tussen de 5-10 graden. Normaal is toch rond nul en sneeuw. Minst een maand is er geen regen gevallen. Maar nu regent het heel regelmatig waardoor het erg drassig aan het worden is. De grond in Zweden lijkt vaak uit stenen te bestaan waarop zand en mos ligt. Met veel regen wordt de grond zacht en stap je bij een wandeling diep in het mos. ‘Soppen’ noemen wij het altijd. Afgelopen weekend weer een eind met de Valp wezen rijden en ergens op het schietveld gaan wandelen. Geen regenlaarzen meegenomen wat dus dom was. Bij de wandelen zonken we dieper en dieper in het mos en hadden al vrij snel natte voeten.  Een echte ‘sop’ toch en niet prettig, dus niet lang gelopen. Daarna nog even naar het skicentrum in Ånnaboda gereden. Het was druk hier, een binnenactiviteit blijkbaar want buiten was niemand te zien. De sneeuwkanonnen stonden langs de langlaufroute opsteld maar het is nog te warm. Ze zijn er in ieder geval klaar voor!
hanssverkOp mijn werk is het erg druk. Een aantal belangrijke klanten willen gegevens-uitwisseling met de Bank hebben en hier moet veel voor ontwikkeld worden. Ons gedeelte, het mainframe, speelt hier een belangrijke rol in. Via ons verloopt alle communicatie. Krijg een beetje deja-vu gevoel als ik de opdrachten te horen krijg. Hooguit een A4tje met specificaties. Een echt jaren-80 gevoel roept dit op. Toen werden wijzigingen vaak op een kladpapiertje aangeleverd. Blijkbaar is er echt niet veel veranderd. Houdt mijzelf nog aan een het opleveren van documentatie, minst een document over functie en operationele aspecten.
Hans zag alweer de reëen achter ons huis, ze verwachten alweer eten. Nog niet nodig lijkt ons, er is geen sneeuw dus er kan nog aan grasprietjes etc., geknabbeld worden.

Over marja wagemans

Een hollandse dame die geniet van haar leven in Zweden. En holländsk tjej som upplever stor nöje med sitt liv i Sverige.
Dit bericht werd geplaatst in Blogg-nl en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Warm!

 1. Hallo, ik wilde even een vraag stellen aan je die je misschien kan beantwoorden voor mij ….Ik ben zelf palingroker geworden van beroep en mijn leverancier bepaald de kilo prijs van de kweek aal die uit Sweden levend gehaald word…Ik ben dus afhankelijk van hun prijsbepaling en wil dit niet…Ik wil weten waar in welke streek en de naam van iemands bedrijf die dit verkoopt in Sweden…Kunt u mij misschien helpen want op Google krijg ik geen info hierover…Groeten uit Schagen Nederland van Erwin Wiedijk op Facebook als Gerookte Paling Schagen Erwin Wiedijk.

  • Hej Erwin!
   Met palingen heb ik me nog nooit bezig gehouden. Niet anders dan dat ik een keer gerookte paling gekocht heb. Bedoel je dus jonge palingen die je opkweekt en dan rookt? Wist niet dat er Zweedse palingen naar Holland gingen! Ik wil hier weleens naar informeren. Kan me voorstellen dat er bij de grote meren wel kwekers zitten. Dus geen gelijk antwoord, maar ik zoek het even uit, groetjes Marja

  • Hej Erwin!
   Over jouw vraag om jonge palingen:
   Ik ben hier niet bekend mee en vermoed dat ik niet meer gevonden heb dan dat jezelf al gevonden hebt.
   Er is een heel groot kweekbedrijf in het zuiden van Zweden. De link vindt je hieronder.
   http://www.silvereel.se/SHome.html
   In het artikel hieronder van 2012 kun je lezen over palingkweek in Zweden, gooi het in google vertaal dan is het te lezen. Er wordt in geschreven over de gigantische prijsstijging van 40 euro in de 80-er jaren tot 600 euro in 2012. Ook staat erin dat de jonge palingen geimporteerd worden vanuit Engeland en Frankrijk. Het laatste land lijkt heel veel jonge palingen te exporteren. Misschien is het beter hier eens rond te kijken, dan koop je uit eerste hand. Zweden koopt dus ook van een ander land.
   http://www.hd.se/nyheter/ekonomi/2012/01/18/alintensiv-odling/
   De meeste artikelen gaan over ditzelfde kweekbedrijf dat dus voor consumptie kweekt en voor uitzetting in de natuur.
   http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=101&grupp=18490&artikel=5769894
   http://www.nsk.se/2015/07/29/tusen-glasalar-i-an/
   Vrees dat ik niet zoveel meer voor je kan doen. Maar zoals ik schrijf, kijk in Frankrijk of Engeland.
   Zelf kochten wij gerookte paling bij een palingkwekerij in Scheerwolde, maar ik neem aan dat je in Nederland ook al geinformeerd hebt bij anderen. Jullie zullen wel een soort ondernemersvereniging hebben?
   Veel succes, sorry dat ik niet iets meer voor je gevonden hebt,
   Med vänlig hälsning, Marja

 2. Jet zegt:

  Hej Marja,
  Als ik dit zo lees blijkt het voor ons een juiste beslissing geweest om november in NL door te brengen. Half december hopen we echter weer wel echte winter te hebben.;-) met lekkere koude dagen als we weer noordwaarts keren.
  Als je op http://www.vackertvader.se bij Dalkarlsberg kijkt, zie je, dat niet deze zaterdag, maar de week daarop de kou er aan komt met op zaterdag en zondag temp onder nul en 2 dagen sneeuw…
  Dus zet de sneeuwschuivers maar klaar!
  Mijn echtgenoot, die ook altijd je stukjes leest, herkent veel van wat jij over je werk schrijft, hij zit altijd een beetje te lachen van herkenning. Jet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.