Weekend

geneverAfgelopen weekend mijn collega’s langs gehad. Een zondagmiddag, grijs weer, maar wel dik 8 graden. Voor November warm dus, kan mij herinneren dat we vaker sneeuw hebben gehad. Maar minstens dat het zo rond vriespunt was.
Ik werk bij de Bank in het MVS mainframe team, met 7 personen. Het mainframe was vroeger de omgeving voor software ontwikkeling maar is nu duidelijk ingehaald door de meer windows gerichte omgevingen. Veel grote, belangrijke systemen zitten nog op het mainframe en hoewel er een strategie is om nieuwe zaken in het nieuwe milieu te ontwikkelen zal het nog tientallen jaren duren om het mainframe geheel uit te faseren. Als dit ooit lukt. De gemiddelde leeftijd van de IT-er die met het mainframe werkt is hoog, zeker boven 45 jaar. Mijn collega’s zijn tussen 46 en 62 jaar. De jongste is Susann en de oudste Ilkka. Ze hadden een leuk presentje bedacht voor ons, een aparte fles oude genever, speciaal besteld bij de rijksdrankenwinkel. Een leuke middag die me in ieder geval de bewondering van mijn collega’s heeft opgeleverd. De weg naar ons huis vonden ze erg gevaarlijk. Veel te smal, bochtig en dan dat meer ernaast waarbij het elke keer leek of de auto daardoor verzwelgd zou worden. Of ik dit elke dag reed? Ja, inderdaad anders kan ik nergens komen, zeker niet op mijn werk. ‘s Winters leek dat erg bezwaarlijk en ja, dat moet ik toegeven. Soms is het geen lolletje om deze donkere, bochtige en vaak gladde weg te rijden. Maar veel keus is er niet, dus voorzichtig doen is dan het beste. ‘s Zomers is het juist een heel mooie weg, zo langs het meer vaak met opkomende zon is het een anzichtkaart op zich.
Uiteraard was het collega-feestje in de grillkåta. Eerst koffie met taartjes en daarna worstjes barbeque-en op de grill en met een broodje en salade dit naar binnen werken. Gezellig dus.
Na een aantal van dit soort feestjes moeten we constateren dat altijd hetzelfde probleem ontstaat. Iedereen blijft een beetje buiten hangen en om ze echt de kåta in te krijgen moet wat aangedrongen worden. Een soort bescheidenheid ofzo. Nog eens bedenken hoe we dit beter kunnen aanpakken.
Hans is bezig met bomen weg te halen die in niet zo goede staat zijn en mogelijk met een dik pak sneeuw om kunnen vallen. Twee katwilgen die veel verspreide taken hebben en helaas op gevaarlijke plekken staan. Een stond bij de electriciteitsleiding, deze boom heeft Hans al verwijderd en een staat bij onze waterpomp. De laatste hangt met een aantal grote takken op onze handelsbod. En deze is Hans ookal mee begonnen maar hierbij heeft hij zijn motorzaag vermorzeld gekregen tussen twee boomdelen. De zaag lijkt niet meer bruikbaar. Gelukkig heeft hijzelf nog niets.
Heb op mijn werk gepraat over parttime werken. Iets dat niet zo gebruikelijk is in Zweden. Ik begon over 60% werken en mijn chef Jarmo, begon hier heel droevig bij te kijken, hij leek hier niet blij mee. Ik stelde voor dat ik de mogelijkheid van “vrij zonder loon” nog eens zou onderzoeken zodat het wat flexibel zou worden. Dat leek hem wel een goed idee. “Vrij zonder loon” is iets dat in Zweden heel gebruikelijk is. Maar dan voor een studie, zorg van kinderen of als je een eigen bedrijf wilt beginnen m.m.
Gisteren een telefoontje gepleegd naar onze Human Resource afdeling. Ze deden erg moeilijk en zouden het geheel nog eens onderzoeken. Kreeg het gevoel dat dit helaas niet zou lukken. Maar vandaag belden ze terug, een personeelsadviseur die in Lithauen zit maar prima Zweeds spreekt. Ze hadden het nog eens besproken en contact gehad met de loonadministratie afdeling en inderdaad dit was mogelijk! Daarna nog een aantal minuten over de te volgen procedure en welke fomulieren hiervoor vereist waren. Mooi! Nu even mijn knieperige kant in toom houden, elke dag die ik opneem kost geld, ja dat is waar maar het levert mij ook veel leuke momenten op. Dat is belangrijk!
bbq1bbq2

Over marja wagemans

Een hollandse dame die geniet van haar leven in Zweden. En holländsk tjej som upplever stor nöje med sitt liv i Sverige.
Dit bericht werd geplaatst in Blogg-nl en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.