Wilde zwijnen en BBQ

IMG_0885Vorige week kregen we bezoek van een of twee wilde zwijnen. Ze zijn niet populair om in de tuin te krijgen en ook bij ons waren er een paar omgeploegde plekken. Hans belde mij en we bespraken wat we er tegen konden doen. Het enige waar we op kwamen was om schrikdraad te spannen. Ik vertelde het mijn collega’s en Ilkka vertelde over zijn buren die veel last hadden van zwijnbezoek.Hun remedie was om sporen op het terrein uit te zetten. Menselijke sporen wat dus inhield dat ze vooral ochtend-urine op de grond verspreiden. Veel wildplassen op het eigen terrein dus. IMG_0884Een oplossing die niet echt onlogisch klonk. Heb al eerder eens dit als oplossing gelezen bij een ongewenst dassen-inwonen. Maar eerst eens spullen halen voor het schrikdraad. Dit alles gebeurde vorige week toen ook de elandenjacht bij ons in het gebied begonnen was. ’s Avonds toen we naar Karlskoga reden was er veel van de jacht te merken. Zo reden we een auto met aanhangwagen voorbij waarop een grote dode eland gebonden was. Niet zo leuk om te zien. Verder gelukkig niet meer dode elanden gezien. Het schrikdraad hebben we nog niet bevestigt maar plas verspreiden in de tuin doen we nu wel. Elke ochtend sleep ik een emmer naar buiten en verspreid dit op diverse plekken. Geen meer bezoek gehad gelukkig, misschien werkt het wel. Dan kan het schrikdraad weer teruggebracht worden. Is ook niet onze bedoeling om ook reeën en andere dieren de toegang te ontzeggen.
Afgelopen weekend kregen we de vrijwilligersgroep met partners op bezoek. De groep waar Hans in werkt en die de ijzersmeltoven deels renoveert en attractief maakt voor onze streek. Hun laatste activiteit, het maken van een dak boven de picknick plaats, staat in het vorige artikel hieronder beschreven.Totaal waren we met twaalf. Paste prima in onze grillkåtan en het was erg gezellig. Koffie met taart (2 taarten waren meegebracht) en gegrilde worst met brood en salade. Bo, de voorzitter van de streekvereniging, had Heineken bier meegenomen, leek hem wel een toepasselijk cadeau voor ons. Er werd uiteraard gezongen, iets wat op elk leuk feest in Zweden tot het standaard programma hoort.
Het plaatsen van het dak had de plaatselijke krant gehaald, er stond hierover een groot artikel met foto’s. Op een van de foto’s staat Hans die daar zeer ingespannen een schroef staat in te draaien, leuk! Het is in het Zweeds maar als je het wilt lezen kun je HIER klikken. Hij is te zien in de fotogalerij, dan moet je op de kleine foto rechts klikken.
IMG_0927IMG_0930

Over marja wagemans

Een hollandse dame die geniet van haar leven in Zweden. En holländsk tjej som upplever stor nöje med sitt liv i Sverige.
Dit bericht werd geplaatst in Blogg-nl en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.