DAK

IMG_0911
IMG_0892 Deze week werd het dak boven de picknickplaats in Skrekarhyttan geplaatst. Dit is een project waar Hans nu al bijna 2 jaar mee bezig is. Tesamen met een aantal andere in de streek (zie foto) vormen zij een groep die met de oude ijzersmeltoven ruine werkt. Er is ongeveer drie jaar geleden een picknick plaats gemaakt waar vandaan een goed overzicht is over de ruine. Toen kwam het idee om daar een dak boven te maken zodat er ook met regen gepicknickt zou kunnen worden. Dat ontwikkelde zich tot het idee om een dak te maken in de vorm van het oorspronkelijke dak van de smeltoven. Vanuit het uitzichtspunt aan de andere kant van de ruine zou het dan lijken of de ijzersmeltoven er nog stond, of op het minst zou deze indruk gewekt worden. Leuk idee maar een gigantisch werk. Er moest een ontwerp gemaakt worden, een model om het geheel uit te meten en dit moest dan op maat uitgetekend worden. De provincie stond voor de kosten van materiaal, arbeidskracht zou de groep zelf leveren afgezien van zwaar werk zoals bijvoorbeeld graafwerk. Dit laatste is erg moeilijk om handmatig te doen. Het eerste jaar (2014) hielden ze zich bezig met het maken van alle spanten. Dit jaar werd het dak op de plaats in elkaar gezet en bekleed met dakleer. En dus nu het laatste, het hijsen van het dak op zijn plaats en vastzetten.
Het kraanbedrijf zou om half tien komen en Hans dacht dat ik best ietsjes later kon komen anders stond ik toch maar te wachten. De ochtend had ik vrij genomen zodat ik als toeschouwer het geheel kon volgen. Sverker en ik reden er op tijd heen. Maar toen ik aankwam was het geheel al in de lucht en zweefde boven de palen. Rennend erheen om goed zicht te hebben. De plaatselijke krant stond er ook al met een journalist. Mijn angst dat het geheel veel te zwaar zou zijn was geheel ongegrond. Het ging soepel en met maar een paar correcties op zijn plaats. Ongelooflijk, misschien kostte het een 45 minuten. Geweldig! Nu hebben we dus een overdekte picknickplaats die het bezoeken zeker waard is.
IMG_0896IMG_0896
Als afsluiting van het vrijwilligerswerk hebben Hans en ik de hele groep met aanhang uitgenodigd om op zondag te komen BBQ-en in ons grillhutje. We beginnen met koffie met taartjes, koek etc. Volgens de goede Zweedse gewoonte is dit niet een taart of koekje, nee een selectie van minst een vijftal koek en taartjes moet dit worden. Ann-Britt, die bij ons iets verderop in de straat woont, bakt een appelpaai en zelf wijd ik me maar weer aan mijn muffins. Na de koffie wordt het worstjes op de BBQ, met brood, saus en salade. Er kunnen 15 mensen in het hutje en als iedereen komt die heeft toegezegd zitten we ongeveer met 11-12. Moet passen dus. Leuk !

Over marja wagemans

Een hollandse dame die geniet van haar leven in Zweden. En holländsk tjej som upplever stor nöje med sitt liv i Sverige.
Dit bericht werd geplaatst in Blogg-nl en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op DAK

 1. Jet zegt:

  Het nieuwe blogje over wilde zwijnen is wel aangekondigd maar staat nog niet op de site….

  • Hej Jet!
   Ja, raar. Lijkt iets mis te zijn gegaan. Hoop dat het nu gecorrigeerd is, groetjes Marja!

   • jf zegt:

    Je verwijst in de string (in de e-mail) naar datum 21 en het zou dus 22 moeten zijn… toen we dat intypte kregen we wel het bericht te zien.

   • Hej Jet! Ja, dan snap ik wat er gebeurd is. Het artikel is gisteren gepubliceerd en toen is dus de link verstuurt. Maar er ging iets fout en door jouw berichtje zag ik dat het niet gepubliceerd was. Doordat het toen (weer)gepubliceerd werd kreeg het de datum van vandaag en werkt de link dus niet. Dat gedeelte van de link kan ik niet makkelijk aanpakken. Dus ik laat het maar zo. Zal iets beter opletten of er echt gepubliceerd wordt in het vervolg, groetjes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.