Hammarby

GårdIMG_0448Afgelopen week veel gewandeld, veel cantharellen geplukt en veel gezien. Het weer is wat onbetrouwbaar wat o.a. inhield dat we een keer geheel doorweekt thuiskwamen. Gisteren wandelden we in de omgeving van Hammarby, ook een dorp waar in vroegere tijden veel ijzerwinningsactiviteiten waren net zoals bij ons in Dalkarlsberg . Van 1500 tot 1923 was dit een rijk en dichtbevolkt gebied dat geheel op de ijzerproductie gericht was. Grote bedrijven en veel mensen dus, iets wat je nu niet meer terugziet. IMG_0441Alleen in de grote gebouwen die nog over gebleven zijn, een paar worden gerenoveerd. Mooi maar ver weg van de bewoonde wereld en wij vragen ons af waar je deze grote gebouwen dan voor zou kunnen gebruiken zodat ze niet weer opnieuw in verval raken. De wandeling liep heel mooi lans de Järleån, een snel stromend riviertje dat mij sterk aan onze vele wandelingen in België deed denken. Eenmaal in Hammarby bekeken we het grote boederijgebouw dat deels gerenoveerd wordt. Tenminste die indruk werd gegeven maar alle informatie was van 2009-2011 dus het leek stil te liggen. Een gigantisch pand wat aan de voorkant er prachtig uitzag maar alle andere zijden toonden verval en zaken die zeker snel aangepakt moesten worden. O.a. de binnentuin was wel aan wat snoeiwerk toe. IMG_0439Het was zeer groot en indrukwekkend maar riep bij ons de gedachte op “wat kun je met zo’n groot pand hier dan doen?”. Er tegenover stond een grote Herrgård, een mini-kasteeltje. Dit was privé bezit en waarschijnlijk onmogelijk om goed te onderhouden. Een aantal ramen waren dichtgetimmerd en diverse dakdelen vervallen. Mooi maar onrealistisch om dit zelf te onderhouden en bewonen. In ons gebied is vroeger veel welvaart geweest ivm de ijzerproductie maar nu is daar niets meer van over. Op wandelingen en bijeenkomsten wordt vaak gepraat over vroeger en soms staan we op zo’n wandeling stil en kijken naar de resten van wat er over is van bv. een grote ijzersmeltoven. Heel moeilijk om je dan voor te stellen hoe het toen was. Ook in Hammarby stonden ruines van een grote ijzer-smeltoven, een van de grootste in Bergslagen.
IMG_0456IMG_0458 Zie de foto’s hierboven. Hans werkt mee in een vrijwilligersgroep die in Skrekarhyttan, een dorpje vlak voor Dalkarlsberg, de ruine van een ijzersmeltoven renoveert. Wat er nog is, wordt opgegraven en herkenbaar gemaakt. Zoveel als Hammarby over heeft, heeft Skrekarhyttan niet. Het is dus jammer dat ze hier in Hammarby niet zo’n groep hebben. Hier is nog iets van te maken. Hans zijn groep is er de reden van dat ik volgende week in mijn laatste vakantieweek, nog een dag ga werken. Ze hebben een uitje op 10 augustus en om daaraan mee te kunnen doen moet ik ergens nog een vakantiedag tevoorschijn toveren. Tja, dus maar weer eens mijn hoofd laten zien bij de Bank. Kan ik mij vast voorbereiden op de week erna..

Over marja wagemans

Een hollandse dame die geniet van haar leven in Zweden. En holländsk tjej som upplever stor nöje med sitt liv i Sverige.
Dit bericht werd geplaatst in Blogg-nl en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.