Verhuren

DSCN1274_2Dit is het tweede jaar dat we onze Torp verhuren als vakantiehuis. De Torp staat aan het begin van onze grond en is vroeger een van de twee vleugelgebouwen geweest van het grote huis dat verhuist is naar Gyttorp. Het huis is van de 18 eeuw maar geheel gerenoveerd. Lees HIER meer over de historie.
In het eerste jaar hebben we het 2 keer uitgehuurd aan Zweden en 1 keer aan Nederlanders. Toen had ik 2 eigen sites gemaakt, een Zweedse en een Nederlandse en zaten we met de Torp alleen op Zweedse sites. Nu in het tweede jaar is daar ook Airbnb bijgekomen. En Airbnb is blijkbaar erg populair. 3 maal via hun verhuurd, aan Nederlanders, Amerikanen en een Franse familie. Ook 2 maal verhuurd via een Zweedse site, stugnet.se en 1 maal verhuurd via mijn blog aan Nederlanders. Het vraagt wel veel tijd. Bij Airbnb krijg ik een SMS en een mail als er vragen van geïnteresseerden zijn. De Amerikanen (2) hebben het het bonst gemaakt met vragen. Ze werden vertegenwoordigd door Dan. Ze gaan naar een bruiloft in een hotel hier in de buurt van NORA, Åkerby Herrgård, en wilden uiteraard weten hoe ver van ons dat af lag. Daarna kwam de vraag hoelang onze bedden waren. Dan blijkt 207 cm te zijn en onze bedden zijn dus 2 meter, volgens mij redelijk standaard. Daarna wilde hij weten hoe het zat met de visgelegenheid in de buurt en liet hij weten dat hij niet de hele tijd een huurauto zou hebben. Iets wat mij met schrik vervulde, moest ik ook taxi gaan spelen voor hun boodschappen? Al met al een aantal mailconversaties die mij nu met angst vervullen. Morgen komt Dan met nog een gast (zijn vriendin, vriend, oma?) en dan wordt het hopelijk wat duidelijker. Ik heb een tafeltje met een plat kussen en een aantal lakens achter zijn bed gezet. Nu haalt het bed zeker 240 cm als lengte. Het wordt slecht weer dus dat vissen kan hij vergeten. Heb hem net de route gemaild, hij zit nu in Stockholm, dus dat slechte weer moet hem al bekend zijn.
Al dat verhuur vereist ook veel regeltjes: hoe laat komen, hoe laat weg, schoonmaken, afval sortering (niet eenvoudig als je het niet gewend bent). En deze teksten dus in diverse talen, Zweeds, Nederlands en dus nu ook Engels hebben we.
Het is wel leuk natuurlijk om verschillende mensen en culturen te leren kennen. Maar veel werk dus. Vooral goed de data in de gaten houden heb ik het moeilijk mee. Goed checken en controleren op de kalender. Omdat er zoveel verschillende sites zijn is het moeilijk om alles up-to-date te houden.
Het eerste contact is vaak de vraag of het huis nog vrij is. De volgende vraag is wat het kost. Deze vraag verbaast mij altijd een beetje, bij Airbnb staat het bedrag er direkt uitgerekend bij. Bij de andere sites staat de dag en weekprijs erbij vermeld. Wij eisen dat er altijd  bedlinnen bij gehuurd wordt en dit is iets wat ik altijd schrijf of vertel. Het zou makkelijker zijn dit in de prijs te verwerken maar dit is afhankelijk van het aantal personen en de week of dagprijs niet. Verder leer ik elke dag meer over deze toch complexe materie: huurcontract, vooruitbetaling, wat bij afzeggen, wat als de erbij te gebruiken fietsen total loss worden gereden etc. etc. Of wat als je het huis opruimt en je kunt de lakens direkt weggooien? Tja, dat werd dus gewoon een verlies dat ikzelf moest nemen na 2 mailconversaties hierover. Controleren is iets wat ikzelf afschuwelijk vind, misschien moet het maar ik vertrouw toch liever op eerlijkheid. Dat dus niet altijd werkt……

Over marja wagemans

Een hollandse dame die geniet van haar leven in Zweden. En holländsk tjej som upplever stor nöje med sitt liv i Sverige.
Dit bericht werd geplaatst in Blogg-nl en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.