Midsommar

20140620-235658-86218081.jpgVandaag was het weer midzomerfeest, om de zomer te verwelkomen en eigenlijk begint ook het aftellen van de dagen naar de winter. De dagen gaan nu weer korter worden. Dat is al begonnen merk ik al met het uitlaten van Sverker ’s avonds. Het is nog licht maar niet meer zo alsof het overdag is, er zit al wat schemer in. Het midsommar feest wordt hier altijd traditioneel gevierd met het aankleden van de midzomerboom, een toespraak, het plaatselijke koor dat een aantal traditionele zomerliederen zingt en het dansen rond de midzomerboom. ‘S morgens ga ik op de fiets bloemen plukken iets verderop in het dorp aan de rand van het voormalige mijngebied. Hier staan lupinen o.a. rose, een iets apartere kleur dan de standaard paarse. Fietsen doe ik hier haast nooit meer, het is hier te heuvelachtig om dat nog leuk te kunnen vinden. Ik weet dat ik nu gemakkelijk heen fiets maar dat de terugweg slopender wordt omdat ik dan berg op moet. Ik pluk aardig wat lupinen en onderweg nog wat margrieten. Op de weg terug kan ik nog net voorkomen dat ik door hondenpoep fiets. Iets dat regelmatig op de weg ligt sinds onze Stockholmse buurman met zijn 2 borderterriers zijn zomerhuis betrokken heeft. Ik wind mij hier al langer over op. In Stockholm zou hij dit zeker niet mogen dus waarom moet dat hier dan wel. Zet dan ook de fiets op onze oprit en loop naar zijn huis om hem hierop aan te spreken. Hij reageert wat onduidelijk, waarschijnlijk is hij niet gewend ergens op aangesproken te worden. Moet maar even zien of het effect heeft.
Met de bloemen gaan Hans, Sverker en ik richting de smederij in Dalkarlsberg. Hier op het grasveld wordt altijd de boom opgezet. Er zijn al aardig wat mensen. Gezamenlijk kleden we de boom aan met berkentakken en bloemen. Tijdens het omhoog zetten van de boom luidt Sven de klok. Misschien de laatste keer dat hij dit doet, hij is dik in de tachtig. Er is veel publiek en er is veel gezellig te babbelen. ‘S avonds eten we diverse soorten ingelegde haring,een meer traditionele midzomer maaltijd, eigenlijk horen hier ook verse aardappeltjes bij. De haring heb ik nu zelf op smaak gebracht met kruiden en 24 uur laten trekken. Wel aardig maar niet zo bijzonder om nog eens te doen. Het is jammer dat het weer veel kouder is geworden, gezellig buiten eten zit er niet in met maximaal 13 graden en veel wind.
20140620-235657-86217169.jpg

Over marja wagemans

Een hollandse dame die geniet van haar leven in Zweden. En holländsk tjej som upplever stor nöje med sitt liv i Sverige.
Dit bericht werd geplaatst in Blogg-nl en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Midsommar

  1. Marijke Stelpstra zegt:

    Girlpower! Daar zou ik mij ook enorm over op kunnen winden. Hondenpoep, terwijl er volop andere plaatsen zijn om je honden hun behoefte te laten doen!
    Het lijkt potdikkie wel Nederlandse mentaliteit!
    Ben erg benieuwd of het heeft geholpen Marja!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.