Natuur

kattuglaHet is weer bosuil-jongen tijd. Gisteravond liep ik onder onze uilennestkast door en hoorde duidelijk weer piepen. We wisten al dat er weer jongen in zaten en dit was dus geen verrassing. Vanmorgen hing het jong weer in de opening. Ik weet niet of er een of twee jongen zijn maar eentje zat uitgebreid naar mij te kijken. Met de foto nemen keek hij/zij mijn kant op en was niet bang. We zijn er al gewoon mee en zullen opletten of het jong in de tuin zit. Dat is de volgende stap. Dat ze naar beneden vallen en door de ouders op de grond gevoed worden. Dan is het dus oppassen met Sverker, onze dwergschnauzer. Vorig jaar was hij verbaast toen hij een bosuiljong ontdekte midden op het grasveld. Misschien is hij nu wat minder afwachtend. 20140605-083705-31025173.jpgOf de jongen overleven, als ze op de grond zitten, weten we niet. Het is de normaal met bosuilen maar lijkt mij nogal gevaarlijk. Ze zitten meestal goed verstopt maar moeten toch te ruiken zijn. Ik lees in wikipedia dat ze 10 dagen voordat ze kunnen vliegen het nest verlaten, dat is dan dus 10 risicovolle dagen verstopt in het bos. De orchideeën komen ook weer op. De gevlekte bladeren van de Jungfru Maria orchidee zijn ookal weer te zien bij ons in het bos. Dit is een ondersoort van de “skogsnyckel” die bij ons in de streek veel voorkomt. Meestal rose van kleur maar bij ons in het bos zijn ze wit. We hebben een keer op een wandeling in Bengtstorp, een gehuchtje op de weg naar Nora, een heel veld van deze orchideeën gezien. Heel mooi. Hier werd wel gewaarschuwd voor adders, die blijken veel in de velden te leven.Bengtstorp
Het weer is nu omgeslagen, van heel warm (+20) naar rond de 13 graden en regen. Het was erg droog dus dat laatste is wel goed. Maar de temperatuur is wel weer even wennen. De kachel is ’s avonds weer aan. Hierbij een foto van onze “vädergubbe”, weermannetje die nu duidelijk aangeeft dat hij het minder leuk vindt (het  weer dus).
20140605-083704-31024392.jpg

Over marja wagemans

Een hollandse dame die geniet van haar leven in Zweden. En holländsk tjej som upplever stor nöje med sitt liv i Sverige.
Dit bericht werd geplaatst in Blogg-nl en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.