In de omgeving

Het is mooi weer, overdag zonnig, rond de 8-10 graden en ’s nachts iets onder nul. Weer dat uitnodigt tot wandelen en dat zijn we dan ook gisteren en vandaag wezen doen. Rugzakje met koffie, muffins (bak ik zelf tegenwoordig, reuze gemakkelijk!) en hondenkoekjes mee. Gisteren zijn we eerst naar Pershyttan gereden, daar geparkeerd en toen op het langlauf en wandelgebied wezen lopen. Het gebied heet Digerberget en ’s winters zijn hier loipes uitgezet maar wandelen kan hier ook prima. Koffie gedronken in een schuilhut aan het meer Lilla Ramsjön(foto tegen de zon in genomen…). Dit soort schuilhutjes staan op meerdere plekken in natuurgebieden in Zweden. Ze zien er goed verzorgd uit, er is altijd een barbequeplaats en een vuurplaats. bild 3Er ligt altijd hout maar ook een zaag en bijl. Soms wel lucifers, soms moet je dat wel even zelf meenemen. De verzorgdheid verbaast mij altijd. Ik vrees dat dit soort hutjes in Nederland gauw aan vandalisme bloot worden gesteld. Dat hebben wij tenminste een keer in onze eerdere woonplaats in Nederland meegemaakt, eerst een mooie BBQ-hut, iets later een hoop verschroeid hout met verbrande rommel erbij. Maar hier gaat dat (nog?) goed.
Vandaag, zaterdag, zijn we vanuit ons huis wezen lopen. Eerst gekeken bij een tunnel die vroeger bij de steengroeve gebruikt werd voor het transporteren van de stenen. Deze tunnel was nu opgeruimd omdat deze gebruikt wordt bij de terreinloop die volgende week hier in het dorp georganiseeerd wordt. 5 of 10 km die uitgezet is door het hele dorp en die dus door beken, modder, over bergen en door de tunnel gaat. De bedoeling is om het de lopers zo moeilijk mogelijk te maken. Vorig jaar, in de herfst was het een groot succes. Nu zullen er waarschijnlijk nog meer lopers komen. IMG_0940Daarna zijn we door het bos richting “Stampen” gegaan, een zgn wadmalstamp. Dit is een klein huisje waarin een houten installatie staat die wollen doeken slaat tot vilt (oei kan ik dit wel duidelijk vertellen?). Houten bakken gevuld met water waar onderin wollen doeken worden gelegd en door hier met houten balken hard op te slaan wordt dit vilt. Een installatie waarvan er niet zoveel zijn in Zweden. Vroeger liep dit op waterkracht maar nu staat er een motor om de neergaande balken te bewegen. ogonkallaOp het pad ernaar toe komen we langs een natuurlijke bron. Deze heet de “ogenbron” (ögonkälla) en het verhaal gaat dat deze bron je ogen verbetert (het zien) als je hier elke dag een kop water van drinkt. Ik proef even, het smaakt goed. Een leuke plek om de eerste koffie te drinken en we gaan even zitten op de banken bij de bron. Daarna weer op pad. Als we bij Stampen komen gaan we ook even binnen kijken. Hans heeft zich namelijk opgeworpen om hier wat verbeteringen aan te brengen. O.a. zijn 2 van de houten bakken kapot en moet de motor met een hoger toerental gaan draaien. Daar na lopen we via het Folketpark (waar we de tweede thermoskan koffie opdrinken) naar huis. Mooie wandeling, heerlijk zo vanuit het huis! Hieronder nog een foto van “Stampen”. Je ziet het waterrad dat te hoog boven het water hangt, of dit ooit gewerkt heeft? Het is gebouwd rond 1975 en een replika van een oude destijds werkende vadmalstamp.DSCN0589

Over marja wagemans

Een hollandse dame die geniet van haar leven in Zweden. En holländsk tjej som upplever stor nöje med sitt liv i Sverige.
Dit bericht werd geplaatst in Blogg-nl en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op In de omgeving

  1. Pingback: Lente(!) en de week | marja wagemans

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.