Meerijden

De streek Viker waarin Dalkarlsberg ligt, is door de provincie Örebro uitgeroepen tot pilot voor een meerijd-projekt. Dit is erop gericht dat er met een systeem reizen aangemeld en geboekt kunnen worden. Hier gaat het om bijvoorbeeld een keer naar Nora te rijden of Örebro, Karlskoga etc. Er zijn veel van dit soort systemen die allemaal wijzen op het feit dat er vaak maar een of twee personen in een auto zitten die toch plaats heeft voor vier. Veel milieu-vriendelijker zou het zijn als de auto geheel vol zat met passagiers. In Viker wonen veel oudere mensen en deze hebben het moeilijk met elke keer voor hun boodschappen naar Nora te rijden. Gemakkelijker zou zijn als er meegereden kon worden.
Er zijn veel meerijd-systemen maar de provincie heeft net iemand gevonden die goed is in reklame maken maar het systeem is verre van uit-ontwikkeld. De powerpoint die hij toont in de eerste bijeenkomst moet gebaseerd zijn op ideeen want als ik een keer aanlog aan het systeem zit er niets in van wat hij toonde. Het is een slecht ontworpen systeem met veel onduidelijke foutmeldingen, te grote blokken die ingevuld moeten worden en veel geblader naar beneden. Eigenlijk begrijp ik er niets van. Maar wanneer ik de bewonderende blikken van de dames van de provincie in de richting van de systeembedenker Mattias voor ogen haal begrijp ik wel wat hier de drijfveer is geweest. Bij ons in de streek is Erik de trekker. Hij is gepensioneerd en vroeger professor geweest bij het universiteitsziekenhuis op het gebied van Hoortechniek (zeg ik dit goed: oren en hoe het werkt etc.). Ook hij is erg ongewoon met het gebruik van een PC en de eerste test van hoe dit systeem overkomt bij onhandige PC gebruikers krijg ik al bij hem. Hij ziet veel dingen niet, foutmeldingen die met kleine oranje letters in een geel vlak getoont worden moet ik hem enkele keren op wijzen. En hij verdwaalt in alle details, begrijpelijk. Ik zet mijn eigen reactievermogen in zijn een en toon veel geduld en begrip. Nou ja, of dit het wordt vraag ik mij af. En het is zo zonde er zijn veel betere systemen op de markt. Ook vraag ik mij af wat de bewoners van onze streek nu eigenlijk verwachten van meerijden. Maandag hebben we een probeer- avond. Erik had een aanmelding en zou nog veel mensen benaderen om er meer te krijgen. Het eerste probleem dook vandaag al op, er is geen internet in de zaal waar de bijeenkomst gepland is. Hier was niet aangedacht. Ik kon ook nog melden dat een 3G opkoppeling die ik een drietal jaar geleden gebruikt heb om het website systeem te laten zien aan een groep ook geen goede performance heeft. Ze denken het nu op te kunnen lossen met een mobiele internet koppeling. Ik hoop dat dat gaat werken. Anders wordt het een vervelende avond. Ik ben gevraagd om te helpen met de de begeleiding en ben benieuwd welk niveau we nu mee te maken gaan krijgen. Helaas is het PC-gebruik hier op heel laag niveau dus het kon weleens een geduld-eisende avond gaan worden.
Mijn eerste werkloosheidsuitkering gekregen. Dit gaat per 14 dagen en daar zitten dus 10 werkdagen in. Het werd 741 sek (ongeveer 70 euro). 10 dagen waar 7 wachtdagen vanaf gingen, dan per dag 320 sek maar hier moest ook nog belasting vanaf van 73 sek per dag.  Ja, maar goed dat we nog spaarcentjes hebben, hier zou niet van rond gekomen kunnen worden.
De lente is hier nu echt begonnen. ‘S nachts wel koud, onder nul maar overdag rond de 5-10 graden. De sneeuw die op woensdag gevallen is (ongeveer 8 cm) is nu toch wel overal aan het wegsmelten. Mooi, de lente mag van mij wel beginnen. Onze schnauzer Sverker had zelfs een eerste teek! Niet zo geweldig natuurlijk maar ook een lenteteken.
Vandaag zijn we met de Cabrio naar de jaarlijkse autokeuring geweest. Dit moest eigenlijk donderdag maar had ik door de verwachte sneeuw en de zomerbanden die we al gemonteerd hadden, kunnen verzetten naar vrijdag. Dit keer naar een nieuw opgestart Autokeuringsbedrijf. De jaarlijkse keuring werd eerst afgenomen bij de zgn Bilprovning die in handen waren van de Staat. Per 2010 is dit geprivatiseerd en zijn er nieuwe spelers op de markt gekomen. Wij gingen altijd nog bij een eerder staatsbedrijf maar nu had ik een nieuwe uitgekozen omdat hier meer ruimte was om laat in maart te boeken. De Cabrio heeft een 1 als laatste cijfer in zijn kenteken en moet dus voor 1 april gekeurd zijn. Dit nieuwe bedrijf was vanaf februari begonnen. Ze stonden al op ons te wachten en wisten alles al over onze auto. Wij werden de garage ingestuurd terwijl zij de auto overnamen om te testen. Daar zagen we een autobrug en verse koffie. Niet groot dus maar wel klantvriendelijk! De controle ging secuur en de tweede persoon die erbij was werd duidelijk opgeleid en gewezen op de zaken waar hij op met opletten. Ik vond dit wat minder, een foutje is zo gevonden. Maar ja, zo is-ie wel veilig. Goedgekeurd gelukkig! Interessant om dit zo op deze manier eens mee te maken. De investering leek mij gigantisch voor hun maar de zaken leken goed te gaan. Hopen dat ze overleven, dan hebben we weer een alternatief meer in de buurt.

Over marja wagemans

Een hollandse dame die geniet van haar leven in Zweden. En holländsk tjej som upplever stor nöje med sitt liv i Sverige.
Dit bericht werd geplaatst in Blogg-nl en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Meerijden

 1. Hej Marja,
  Ik werk hier in Backe met Net1 omdat er geen breedband is en het 3G bereik niet optimaal is. Ik heb van Net1 niet te klagen, misschien een ideetje ?

  • Nu nemen ze mee mobilinternet van Telia. Het is de verantwoordelijkheid van de provincie. Ik vind het dom dat ze hier niet aangedacht hadden. Heb zelf ook eens naar Net 1 gekeken, zal eens goed op hun kaartjes kijken. Misschien is het iets, dank! Goed weekend!

 2. René zegt:

  Leuk om te lezen Marja ! Het PC-gebruik stelt jouw geduld dus op de proef, ha ha….
  Fijn dat de auto is goedgekeurd ook.
  Ik geniet van de nieuwe auto, maar als ik “even” de achterruit van binnen schoon wil maken, heb ik wel mijn acrobatische gaven nodig. Binnen is de auto heerlijk om te zitten, maar om iets anders te doen (in/uitstappen of wat dan ook) is het wel lastig…..
  Groetjes !
  van René

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.