Uitzicht

bild 2-9Vanmorgen zijn we, voor een zaterdag, vroeg op, half acht. Hans moet weer naar zijn trein-veiligheidscursus. Terwijl ik mij aankleed geniet ik van het uitzicht. Er zijn nu 7 reeen en ze worden verwend. Gisteren hebben we wildvoer (rendierenvoer) gekocht ipv het goedkopere paardenvoer. Dit was in de aanbieding en daardoor nog goedkoper dan het paardenvoer. Dit vinden ze lekkerder, dat weet ik. Gisteren zijn we naar Örebro geweest. Hans moest naar de chiropraktor en ik ben in die tijd naar mijn kapper geweest. Ik moet, nu ik niet zo vaak meer in örebro ben, een andere in Nora zoeken maar nu kon het nog goed. Het was en is warm, 2 graden en gisteren regende het ook. Na de kapper, chiropraktor en het boodschappen doen, naar huis. In dalkarlsberg lag nog veel sneeuw op de weg dat gesmolten was tot een dikke brij. Daaronder zat nog vastgereden, opgevroren sneeuw. Die combinatie veroorzaakte dat we dus niet met onze auto de heuvel op konden komen naar ons huis. De auto kreeg geen grip. Toen betreurde ik natuurlijk dat ik toch geen vierwielaangedreven Volvo had gekocht. Eigenlijk was ik daar naar op zoek toen ik mijn 850 niet meer te gebruiken was maar mijn garage adviseerde mij een gewone te kopen. Frasse en Thomas vonden dat een awd alleen maar duurder was in aanschaf, die vierwielaandrijving veel brandstof kostte terwijl het misschien maar hooguit 4 keer per jaar echt noodzakelijk was. Daar hadden en hebben ze gelijk in maar gistermiddag had ik toch even spijt. Nu werd het de Volvo op de weg stilzetten, Hans met quad sneeuwblubber wegschrapen en ik met de sneeuwschuier het in de berm duwen en verder uitdiepen. Na een uur hard werken vond de Volvo dat het wel kon. Hij slipte wel maar kwam op de top. Parkeren en uitladen, phhhhh. Daarna kwam er gisteravond veel natte sneeuw en dus ging Hans ’s avonds met de quad nog een paar keer de weg op en neer omdat hij vandaag, zaterdag, met de auto weg moest. Vanmorgen reden Sverker en ik mee om ons weer aan het eind van Dalkarlsberg eruit te laten zetten en terug te lopen. De weg naar beneden van ons huis bleek toch dik met gesmolten sneeuw te zijn en vanmiddag zal ik dus even handmatig de blubber proberen weg te halen. Anders kan Hans niet thuiskomen en dat is ongezellig! Omdat de weg rond loopt, gaat het niet meer met de sneeuwploeg, deze is te breed om echt nog diep te komen op de rijvlakken. En tja, quad rijden doe ik wel maar sneeuwploegen hiermee heb ik geen ervaring mee. Dus dat zie ik niet lukken.
Ik las nog een “geinig” artikel in de krant. In Skövde (ongeveer 150 km van Göteborg, hoger in zweden) botste een langlaufer met een eland. Hij gleed in het spoor naar beneden, het was ijzig dus hij ging hard en toen kwam er een eland aan. Door te draaien kon hij voorkomen dat hij met zijn hoofd tegen de eland opbotste maar raakte de eland wel met zijn stok. Zowel de eland als hij waren ongedeerd. Tja, zoiets bedenk je toch niet!(het was in het donker, de enige verlichting die hij had was zijn koplampje “pannlampa”, zo’n zaklantaarn die met een elastiek om je hoofd zit, extra spannend!). Hans herinnerde mij nog aan iets minder leuks met een eland en een langlaufer: er was een jager die een eland zou schieten maar toen kwam net een langlaufer de bocht om en dus werd deze doodgeschoten ipv de eland.
’s Middags als ik de weg naar ons huis wil schoonmaken staan alle 7 reeën op de weg naar mij te kijken. Niet handig, ik heb Sverker bij me. Ik ga terug, gooi voer in hun voerbak en gok erop dat ze weg zijn. Dat is dan ook zo, gelukkig. Nu gauw de weg opnieuw afschrapen en grind en zand strooien. Dan komt Hans wel naar boven.

Over marja wagemans

Een hollandse dame die geniet van haar leven in Zweden. En holländsk tjej som upplever stor nöje med sitt liv i Sverige.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.