Herstellen van de sloten in het bos

20131004-112712.jpgIn het voorjaar hebben ze met het uitdunnen van het bos rond ons huis (eigenaar Sveaskog) met zware bosmachines de sloten voor de waterafvoer van het bos kapotgereden. Ook een die het water van ons huis (dak en draineringswater) moet afvoeren. Sveaskog heeft gekeken en beloofd dit te herstellen. Zondag wanneer ik de auto op de oprit heb staan om eens eindelijk deze van binnen schoon te maken gaat mijn mobiel. Het blijkt de eigenaar van de kraan te zijn die de sloten zal komen herstellen. Hij is in de buurt en wil langskomen. Ik vertel hem hoe hij rijden moet en iets later parkeert hij zijn auto achter de mijne. We lopen samen met hem het bos door. Hij vindt dat er veel schade aan is gericht. Kijkt naar de sloten en zegt dat hij deze zal herstellen, woensdag waarschijnlijk. De kraan staat aan de andere kant van het oefenveld en dit is gesloten maandags en dinsdags. Dinsdagavond belt hij, Hans en ik zijn aan het steengrillen, we wonen 36 jaar samen (samenwonend en getrouwd bij elkaar geteld) om te melden dat hij woensdagochtend komt rond 8-en denkt hij. Hans gaat woensdags altijd vrijwilligerswerk doen bij Skrekarhyttan Ruin dus het wordt mijn taak om hem op te vangen. Stefan zoals hij heet, is er rond negenen en verwacht blijkbaar dat er een van ons erbij is om hem de weg en de sloten te wijzen. Dat moet ik dus doen. Hij heeft een geweldig grote kraan-tractor bij zich. De ene kant is tractor en de andere kant is kraan. Zijn stoel kan hij draaien en besturen gaat aan beide kanten. Terwijl een boterhammetje opknabbelt verteld hij mij dat:  hij al 41 jaar boswerk verricht, de kraan 2 miljoen sek kostte, van 1995 is, opgeknapt 2 jaar terug (ziet er ook geweldig mooi uit), hij 2 kinderen heeft in de middelbare leeftijd, hij oude voorwerpen verzameld en jaagt. Op zondag vertelde hij ons ook al over jagen en ook dat er een wolf vorige week bij zijn kraan-tractor had staan kijken die niet van plan was weg te gaan omdat Stefan eraan kwam. Na het boterhammetje knagen wijs ik hem de weg naar de sloot die langs een oude weg loopt en ons water afvoert. Deze weg al heel lang meer meer in gebruik maar Hans heeft deze meer zichtbaar gemaakt door struiken te snoeien en bomen weg te halen. Stefan die zeer geintresseerd is in historie vermoedt dat een oversteek een zogenaamde stenenkist is. Hier gaat het water van de ene kant van de weg naar de andere door tussen stenen door te stromen. Hier kan dus overheen gereden worden (met paarden denk ik dan) zonder een brug te maken. Dat is historisch dus hij verbetert het iets maar mag dit niet uitgraven zegt hij. Zo rond de middag is hij klaar en op de terugweg vult hij nog een aantal diepe gleuven. Nu mag de herfst (met regen) komen wat ons betreft. De afvoer is weer ok!
20131004-112646.jpg
Nog even over mijn bijna botsing met een elanddame: donderdag ga ik weer gewoon naar het werk. Ik ben ’s morgens vroeg en rijdt rustig aan. Wat een geluk blijkt te zijn. Net voor Södergård en de afslag naar Mon komt er een eland uit het bos zetten. Ik maak een noodstop, de eland (een volwassen dame) kijkt naar mij en loopt rustig naar de overkant. De Volvo loopt nog,  is niet afgeslagen. In mijn reflex heb ik hard geremd maar ook de koppeling ingedrukt,  slim vind ikzelf. Ik blijf even rustig zitten, de emoties lopen hoog op. Maar wij alle drie, eland, auto en ikzelf zijn ok, dus rijdt ik verder. De hele dag ben ik uit evenwicht, dat was toch echt op het randje…

Over marja wagemans

Een hollandse dame die geniet van haar leven in Zweden. En holländsk tjej som upplever stor nöje med sitt liv i Sverige.
Dit bericht werd geplaatst in Blogg-nl en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Herstellen van de sloten in het bos

  1. Pingback: Bos weg? | marja wagemans

  2. Marijke Stelpstra zegt:

    Wel fijn dat die afvoer nu eindelijk weer hersteld is. De herfst is in het land, niet lang er na de winter… net op tijd klaar dus! Fijn!

  3. Marijke Stelpstra zegt:

    Jeetje!!! Ben blij dat het goed afgelopen is zeg! Anders had het er echt heeeeeel anders uitgezien voor jou en de auto! En de eland natuurlijk….

    marijke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.